Meghívást kapott Konstantinápolytól a frissen megválasztott új ukrán ortodox egyház vezetője

hirek.sk | MTI 2018. december 16., 16:06

Hivatalos meghívást kapott a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátustól a szombaton megválasztott új egységes és Moszkvától független ukrán ortodox egyház vezetője, Jepifanyij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája - számolt be vasárnap az UNIAN ukrán hírügynökség a konstantinápolyi patriarkátus által kiadott sajtóközleményre hivatkozva.

Filaret a továbbiakban az új egyház tiszteletbeli pátriárkája lesz Fotó: TASR/AP

Konstantinápoly üdvözölte, hogy sikerrel zárult szombaton Kijevben az ukrajnai ortodox egyházakat egyesítő gyűlés, amelynek résztvevői létrehozták az új egységes egyházat, és megválasztották annak vezetőjét Jepifanyij személyében. A közlemény szerint január 6-án Isztambulban misét celebrál I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, ennek alkalmából át kívánja adni Jepifanyijnak a tomoszt, vagyis az ukrán ortodox egyház autokefáliáját (önállóságát) kimondó iratot. 

A kijevi patriarkátust az egyházegyesítésig vezető Filaret a továbbiakban az új egyház tiszteletbeli pátriárkája lesz, és a Szent Vlagyimir székesegyházban folytatja a szolgálatot - tájékoztatott Jevsztratyij, a kijevi patriarkátus szóvivője. Hozzáfűzte, hogy az új, egyesített egyház hivatalos elnevezése: Ukrajna Ortodox Egyháza. 

Petro Porosenko ukrán elnök előző napi beszédében úgyszintén hangsúlyozta, hogy Filaret a jövőben is a lelki vezetője marad az ukrán ortodox egyháznak. Jepifanyij metropolita egyébként szintén a kijevi patriarkátushoz tartozó pap, akit Filaret „jobb kezének” tartanak. Az új egyház vezetőjeként nem pátriárka, hanem metropolita marad a hivatalos tisztsége, az általa vezetett új ukrán egyház viszont független lesz és egyenrangú a többi ország nemzeti ortodox egyházéval, legalábbis ukrán sajtóértesülések szerint ez áll abban az alapító okirattervezetben, amelyet a szombati gyűlésen jóváhagytak.

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a most még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó - ráadásul megosztott - ukrán ortodox egyháznak. Az eljárási rend szerint ezt annak az országnak kell - vezetője révén - hivatalosan kezdeményeznie az ökumenikus pátriárkánál, amelyben az adott ortodox egyház működik.
Konstantinápoly előbb kijelentette, hogy joga van az ökumenikus pátriárkának döntenie a kérdésben, továbbá visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától. A konstantinápolyi szinódus október elején úgy döntött, hogy amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot.
Ennek érdekében egyesíteni kellett az Ukrajnában működő ortodox egyházat, amely három külön szervezetre szakadt: a Moszkvához hű maradt „szárnyra”, a kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyházára - amely 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen - és az előbbi kettőnél egy jóval kisebbre, az úgynevezett autokefál ortodox egyházra. Szombaton mindhárom egyházi szervezet képviselői részt vettek az eggyházegyesítő gyűlésen.

Moszkva viszont a kijevi patriarkátust és az autokefál ukrán ortodox egyházat nem ismeri el legitimnek, szakadárnak tekinti azokat, ezért ellenezte az egyházegyesítést, az ukrán ortodox egyház önállóvá válását pedig az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.

Jepifanyij (Dumenko) perejaszlavi és bilocerkivi metropolitát választották meg

A bukovinai származású Jepifanyij az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint a kijevi ortodox teológiai akadémia rektora, valamint a bibliai és filológiai tanszék professzora. A kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza csütörtökön tartott püspöki gyűlésén döntött arról, hogy őt jelöli erre a tisztségre.

A szombati egyházegyesítő gyűlésen a három, Ukrajnában működő ortodox egyház közül a kijevi patriarkátus képviseltette magát a legnagyobb létszámban. Az előzetes információk szerint összesen 192 résztvevőt vártak a gyűlésre. Minden püspök egy papot és egy világi hívőt hozhatott magával. Így a kijevi a patriarkátustól 42 püspök érkezett, azaz összesen 126 küldött. Az ukrán autokefál ortodox egyháztól 12 püspök, míg a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházától 10 püspök jelezte vissza részvételi szándékát. Utóbbiakról azonban nem tudni, hogy közülük végül hányan vettek részt, mert a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházának vezetése ellenezte a részvételt, püspökei számára büntetést - tisztségeiktől való megfosztást, az egyházból való kizárást - helyezett kilátásba.

Az egyházegyesítő gyűlést zárt ajtók mögött tartották a kijevi Zsófia székesegyházban. Vendégként többek mellett részt vett rajta Petro Porosenko ukrán elnök is. Az új egyház vezetőjének megválasztása után a székesegyház terén összegyűlt hívők előtt Porosenko kijelentette, hogy ezzel a nappal, az egységes ukrán ortodox egyház megteremtésével Ukrajna végleg függetlenné vált Oroszországtól.

Az új egyházat egy „Vlagyimir Putyin orosz elnök, és az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka nélküli egyháznak” nevezte, olyannak, amelyben „nem imádkoznak az orosz vezetésért és az orosz hadseregért”.

Köszönetet mondott a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán orodox egyház azon püspökeinek, akik a fenyegetések ellenére részt vettek a gyűlésen. Ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában ezután sem lesz „államegyház”, az állam nem avatkozik be egyházi ügyekbe, és biztosítja a szabad vallásgyakorlást mindenki számára.

Jepifanyij magválasztása utáni első beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új egyház kapui mindenki számára nyitva állnak, aki csatlakozni kíván hozzá.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS