Megérkezett Franciaországba 52 menekült a Máltán kikötött Lifeline mentőhajóról

hirek.sk | MTI 2018. július 05., 17:53

Megérkezett csütörtökön Franciaországba 52 menedékkérő a Máltán kikötött Lifeline mentőhajó utasai közül - jelentette be a francia belügyminisztérium.

Lifeline Máltánál Fotó: TASR
A Lifeline és az Aquarius az a két - nem kormányzati szervek által működtetett - illegális bevándorlókat mentő hajó a Földközi-tengeren, amelyeket júniusban Olaszország nem engedett a partjainál kikötni. Az Aquarius végül Spanyolországban, a Lifeline pedig Máltán köthetett ki több száz emberrel a fedélzetükön.

A menedékkérők csütörtök délelőtt érkeztek meg a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtérre. Valamennyiüket a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) munkatársai azonosították olyan menekültekként a Máltára hajón szállított illegális bevándorlók közül, akik védelemre szorulnak.

Az 53 ember között 42 szudáni és három eritreai van, valamint egy-egy szomáliai, csádi, kameruni, togói, elefántcsontparti állampolgár - közölte Pascal Brice, az OFPRA vezetője, aki a repülőtéren személyesen fogadta a menekülteket, akik "nagyon gyorsan" megkapják a menekültstátuszt Franciaországban.

Franciaországot belföldön és külföldről is számos bírálat érte, amiért nem nyitotta meg a kikötőit a mentőhajók előtt. A francia kormány a tengeri jogra hivatkozva, amely kimondja, hogy a mentőhajóknak a legközelebbi kikötőben kell partot érniük, a hajók befogadását elutasította, ellenben ígéretet tett arra, hogy a menedékre szoruló utasok befogadást nyernek Franciaországban.

A június 17-én végül Valenciában kikötött Aquariuson utazó 630 migráns közül a francia menekültügyi szakemberek 135 embert hallgattak meg, s közülük mintegy 80-an kaphatnak védelmet Franciaországban.

A Máltára június 27-én befutott Lifeline mentőhajón utazó 234 migránst a francia szakembereken kívül a portugál, a belga, a holland és az ír menekültügyi hivatal munkatársai is meghallgatták. Pascal Brice üdvözölte, hogy a menekültek elosztása "európai dimenziót" nyert, ami szerinte referenciaként szolgálat a jövőbeni hasonló helyzetekben.

Gérard Collomb belügyminiszter szerint a menekültek átvétele "bizonyítja Franciaország nagyon konkrét szolidaritását azokkal az európai szomszédjaival, amelyek a tengeri útvonalon érkezők számára a frontországok". A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy Franciaország az egyik első európai ország, amely felajánlotta a menedékre jogosultak befogadását.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS