HIRDETÉS

Megdobálták a szerb kormányfőt a Potocari emlékhelyen

hirek.sk 2010. július 11., 18:25
BELGRÁD, SRENRENICA. Megdobálták Aleksandar Vucic szerb kormányfőt szombaton a Srebrenica melletti Potocari emlékhelyen, amíg az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el; Vucic sietősen távozott a helyszínrő, majd később úgy fogalmazott: szervezett támadás történt, de folytatni kívánja a megbékélés politikáját.

A tömeg kifütyülte és sértegette, majd műanyagüvegekkel, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálta meg a távozó szerb kormányfőt, aki a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen vett részt.

A szerb miniszterelnök arca könnyebben sérült, és eltört a szemüvege. Helyszíni beszámolók szerint a támadók azt kiabálták: ,,Pusztulj el, te csetnik!" és ,,Öld meg!" A szerb miniszterelnök testőrei mellett a helyi rendfenntartó erőknek is közbe kellett lépniük. Az egyik támadót később elfogták. Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerint a támadás ,,emberölési kísérlet" volt.

A történtekre reagálva Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint ez nemcsak a szerb kormányfő, hanem egész Szerbia, valamint az ország együttműködési szándéka és békepolitikája elleni támadás volt. Szerinte ez a srebrenicai mészárlás átpolitizáltságának negatív következménye, ami a megbékélés helyett most újabb megosztottsághoz és gyűlölethez vezetett.

A szerb kormány délután rendkívüli ülést tart a történtek miatt. A megemlékezésen minden felszólaló népirtásként ítélte el azt, ami 1995 júliusában Srebrenicában történt, amikor a boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A szerb hivatalos álláspont szerint azonban nem történt népirtás, a bűncselekményeket "egyes konkrét személyek követték el".

Aleksandar Vucic személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt - még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként - kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: "ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg".

Vucic: szervezett támadás történt, de folytatódik a megbékélés politikája

Szervezett támadás történt szombaton Srebrenicában, amikor a tömeg kifütyülte és sértegette, majd műanyagüvegekkel, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálta meg a szerb delegációt – értékelte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a belgrádi kormány délutáni, rendkívüli ülését követően. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy folytatni kívánja a megbékélés politikáját.

A kormányfő elmondta, először egy szerbiai labdarúgócsapat szurkolói kezdtek kiabálni a Potocari emlékhelyen a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés végén, majd egy másik csoport kezdett cipőket, köveket és vizes palackokat dobálni a kormányfő felé. Több oldalról támadtak meg – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az első dobások után meg akarta kérdezni a támadókat, hogy miért tették, „hiszen ő békét akar és kinyújtotta feléjük a kezét”.

Magyarázata szerint jól szervezett támadás történt, de azt nem az áldozatok hozzátartozói szervezték. Sajnálatát fejezte ki, hogy – mint mondta – egyesek nem vették tudomásul őszinte szándékát a békés kapcsolatok kiépítésére a bosnyákok és a szerbek között.
Leszögezte ugyanakkor, hogy keze továbbra is ki van nyújtva a bosnyákok felé, és mindig készen áll a problémák megoldására, továbbra is a megbékélés politikáját fogja hirdetni. Kijelentette, hogy tisztában van azzal: a bosnyák nép nagy része nem ért egyet a támadással.

Elég volt a halottakból, elég volt a gyűlölködésből – fogalmazott Aleksandar Vucic, majd hozzátette, hogy a szerbeknek és a bosnyákoknak együtt kell élniük egymással.

Sérüléseivel kapcsolatban elmondta, hogy egy kő az alsó ajkát találta el, és a támadás közben eltört a szemüvege, valamint a delegációi gépjárművei is megsérültek.
Az egykori ultranacionalista politikus részvétele a srebrenicai megemlékezésen a szerb kormányfő szándéka szerint a szerb-bosnyák megbékéléshez járult volna hozzá, a támadást követően viszont úgy tűnik, inkább újabb ellentéteket szülhet.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS