HIRDETÉS

Megbénította Párizst a havazás

hirek.sk 2018. február 07., 13:54
PÁRIZS. A több mint egy napja tartó havazást követően mintegy hétszáz kilométeres dugó alakult ki kedd este Párizs környékén, az elővárosi buszok egyáltalán nem közlekedtek. A helyzet szerdán sem javult a francia fővárosban.

A tartós és jelentős havazást követően a francia meteorológiai szolgálat 27 északi megyében, köztük a főváros környékén legalább szerda délig meghosszabbította a közúti közlekedésre vonatkozóan a riasztást a havazás és jegesedés miatt.   

Párizsban a hétfőn kezdődött havazás kedd délután felerősödött, emiatt jelentős késések és a fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, a fő közlekedési útvonalakon délután 2 órától megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését, s az Eiffel torony sem látogatható a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.   

Az előrejelzés szerint helyenként 15-20 centiméteres hóréteg várható szerdára, ami nagyon ritka a francia fővárosban.   

A párizsi körgyűrűn kedd este 739 kilométeres dugó alakult ki, a fővárosból az elővárosokba közlekedő buszok már kora este leálltak, miután "a közlekedési problémák miatt nem tudtak haladni" - közölte a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) szóvivője, amit később a Le Figaro napilap is megerősített. Még szerda reggel is közel kétszáz kilométeres volt a kocsisor.

Az iskolabuszok szerdán több megyében nem járnak, így Párizs környékén sem.  

A Météo France szerint a helyzet csütörtökre virradó éjjel válhat kritikussá, amikor a hőmérséklet mínusz 10 fokig süllyedhet, s a havas utak csúszóssá válhatnak. A csütörtöki szünet után pénteken újabb havazásra lehet számítani.  

A francia meteorológiai szolgálat 25 északi megyében, köztük a főváros környékén meghosszabbította a közúti közlekedésre vonatkozóan a riasztást a havazás és jegesedés miatt.

A hajlaktalanok számára az idei télre tervezett 13 ezer mellett további ezer sürgősségi szállást nyitott meg a vidékfejlesztési minisztérium országszerte.  

Káosz alakult ki a havazás miatt Párizsban

A rendkívüli és tartós havazás miatt káosz alakult ki szerdán Franciaország északi részén, elsősorban Párizsban és környékén, ahol több száz autós ragadt az utakon kialakult dugókban, sokan kényszerszállásokon töltötték az éjszakát.

A párizsi repülőtereken, ahol reggel 13 centiméteres volt a hóréteg - több járatot töröltek, a vasúti közlekedésben továbbra is jelentősek a késések, a fővárosba vezető egyik déli autóúton 1500-2000 autós szorult a gépkocsijába a hatalmas dugóban, a kimentésük jelenleg is tart. Sokan az utak szélén hagyták a járműveiket és a főváros környéki települések sporttermeiben kialakított sürgősségi ellátó helyekre siettek.     

A Párizs környéki Ile-de-France régióban 46 átmenti szállást nyitottak meg mintegy hatszáz fő részére, hétszáz embert a pályaudvarokon, több mint kétszázat az Orly repülőtér termináljaiban láttak el szerdára virradóra.   

A francia kormányt sorozatos támadások érik amiatt, hogy nem készült fel a havazásra, amelyhez hasonló legutóbb 2013 januárban volt a fővárosban.   

"Nem kéne bármit is elhitetni a franciákkal és be kéne látni, hogy elég nehéz megmondani előre, hány centiméter hó fog esni" - mondta Benjamin Griveaux kormányszóvivő az RTL rádióban. A politikus ugyanakkor megígérte, hogy a kormány le fog vonni minden következtetést a kialakult kaotikus helyzetből.   

Szakértők szerint a havazás kedd este a csúcsforgalom idején erősödött fel, s emiatt a hókotrók képtelenek voltak az utakat megtisztítani.   

Szerdán mintegy 2500 tűzoltó és csendőr vett részt az utak felszabadításában a fővárosi régióban. Párizsban 12 centiméteres volt szerda délelőtt a hóréteg, a város, ahol a felszíni tömegközlekedés leállt, a BFM hírtelevízió kommentárja szerint egy skandináv fővárosra emlékeztet. A belügyminisztérium arra kérte a párizsiakat, hogy lehetőleg ne üljenek gépkocsiba a "rendkívüli helyzetre való tekintettel".

A múlt hét végén érkezett hirtelen lehűlés azért is okoz nagy meglepetést, mert Franciaországban az elmúlt évtizedek legmelegebb és legcsapadékosabb januárja volt az idei, amely Párizsban is áradást okozott.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS