Megállapították a Vale brazil bányavállalat kártérítési felelősségét a januári gátszakadás ügyében

hirek.sk | MTI 2019. július 10., 11:00

Egy brazil bíróság kedden megállapította a Vale bányaipari óriásvállalat kártérítési felelősségét a Brumadinho település közelében lévő zagytározó januári végi gátszakadása ügyében, ami legkevesebb 240 életet követelt - közölte a délkelet-brazíliai Minas Gerais állam törvényszéke.

Fotó: TASR/AP

Az ügyben eljáró Elton Pupo Nogueira bíró ugyanakkor nem állapított meg konkrét kártérítési összeget.

A törvényszéki közlemény szerint „egyelőre még nem tudták kizárólag technikai-tudományos feltételek alapján számszerűsíteni” a keletkezett károkat. A kártérítés mértékénél ugyanis a halálos áldozatok számán kívül számításba fogják venni a helyi és regionális környezetben, valamint az érintett térség gazdasági életében keletkezett károkat is.

Képgalériánk:
Fotó: TASR/AP

A brazil igazságügyi minisztérium korábban összesen 11 milliárd reált (közel 2,6 milliárd euró) zárolt a világ legnagyobb vasérckitermelő vállalatának vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A mostani bírósági döntés fenntartotta a vagyonzárlatot.

A Vale egyelőre nem reagált megkeresésekre.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében január 25-én történt katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS