Mécs Lászlóra emlékeztek Nagykaposon

hirek.sk 2015. szeptember 29., 09:37
NAGYKAPOS. A nagykaposi Mécs László Emlékév keretében konferenciát tartottak a papköltő életéről és munkásságáról. Az egykori nagykaposi és királyhelmeci plébános emlékét idéző szakmai délután egy róla készült szobor avatásával vette kezdetét.

A történelmi egyházak képviselői megáldották a szobrot, majd a jelenlévők megkoszorúzták. A gránit keménységével vetekedő spanyol művészagyagból készült szobrot Túri Török Tibor keszthelyi szépmíves ajándékozta a nagykaposi magyar közösségnek.

A programot a helyi alapiskola diákjai, és a Csak verséneklő zenekar gazdagította.

A nagykaposi Mécs László Emlékév, így a szoboravatóval egybekötött konferencia támogatója a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a rendezvénysorozat fővédnöke az intézet igazgatója, Szász Jenő.

Az emlékünnepségen az intézetet Molnár György hálózatfejlesztési igazgató képviselte, aki elmondta, a kutatóintézet részvételének az emlékévben kettős oka van. "Egyfelől szól ez az intézménynek, tehát a magyar háznak, és szól természetesen Mécs László személyének. A Magyar Háznak azért szól, mert itt rendkívül tartalmas és jövőbe tekintő munka folyik. És hát különleges partnerünk, Gabri Rudolf a Magyar Ház vezetője. Együtt tervezzük a jövőt immár egy évtizede. Másrészt pedig Mécs László személye hiszen ő olyan személy, amely, fényt, világosságot mutat."

Gabri Rudolf viszont azt hangsúlyozta, hogy az egyik legkiemelkedőbb eseménye a Mécs László Emlékévnek éppen ez a konferencia és szoboravató volt, hiszen ez adott lehetőséget arra, hogy összefoglalják Mécs életművét. A négy előadó különböző aspektusból próbálta bemutatni Mécs Lászlót: a költőt, a papot, a forradalmárt.

Előadóként és a konferencia védnökeként jelen volt Mécs László keresztfia, Skultéty Csaba, aki Mécs László Nagykaposon töltött éveiről adott elő. Hegedűs Imre János szabadfoglalkozású író Mécs László költészetét mutatta be. Kara Anna lexikonszerkesztő, Mécs-kutató Mécs László életét a bujdosása kezdetétől a bebörtönzésig mutatta be. Az abarai születésű Popély Gyula egyetemi tanár, történész a felvidéki magyarság Mécs László előtti, illetve a papköltő megjelenése idejében megélt helyzetéről és szellemi életéről tájékoztatta a közönséget.

"Evangéliumi szeretetével, nem politizálva, de alakítva és formálva a felvidéki magyarság szellemi kultúráját, nagymértékben hozzájárult nemcsak nevünk szebbé, jobbá tételéhez, hanem nemzeti jövőnk építéséhez is. Aki úgy érzi, hogy eltévelyedőben van a mindennapi élet nagy bozótosában, elég, ha elolvassa Mécs László Hajnali harangszó, vagy Üveglegenda, Rabszolgák éneke című verseskötetét, és bizony megtalálja azokat a fogódzókat, amelyek örök értékeket jelentenek minden gondolkodó, minden Isten hívő ember számára" - mondta Popély Gyula történész.

Az előadásokat nyomtatott formában is megjelenteti a helyi Magyar Közösségi Ház. Az idei Mécs László Emlékév gazdag programjai között szerepelt a többi között egy emlékünnepség a papköltő szülőfalujában, Hernádszentistvánon, irodalmi est Oroszlányban, Mécs László versmondó fesztivál, rajz- és esszéíró pályázat, illetve Mécs emléktúra Mécs László hegymászóval. Támogatók segítségével a helyi Magyar Közösségi Ház egy Mécs László dokumentumportált is létrehozott, amely a 10 évig Nagykaposon szolgáló papköltőnek a közösségi ház birtokában lévő hagyatékát dolgozta fel.

0 HOZZÁSZÓLÁS