Manfred Weber lett az Európai Néppárt EB-elnökjelöltje

Hírek.sk 2018. november 08., 13:30

Manfred Webert választotta meg az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségére a párt kongresszusa Helsinkiben. Ezzel a döntéssel a néppárt egyértelmű kereszténydemokrata fordulatot hajtott végre.

Manfred Weber, a csúcsjelölt Fotó: Marku Ulander

Az Európai Néppárt kongresszusán egyértelmű kereszténydemokrata fordulat történt azzal, hogy Alexander Stubb bevándorláspárti politikus vereséget szenvedett. Weber 492 szavazatot kapott, míg Stubb csak 127-et.

Orbán Viktor: Meg kell hirdetni a kereszténydemokrácia reneszánszát

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kongresszuson arról beszélt, hogy a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely „egyszerre keresztény és demokrata”– mutatott rá. A kormányfő azt mondta: „mi az EPP, a győztesek pártja vagyunk”, a győzelem „része a DNS-ünknek”. „Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint ami hozzájuk tartozik, őket képviseli, és harcol értük” – magyarázta.

Az MKP a legnagyobb európai pártcsalád tagjaként, Csáky Pál európai parlamenti képviselő vezette küldöttséggel vett részt az utóbbi évtized legfontosabb néppárti eseményén. Az MKP küldöttei egységesen Manfred Weberre szavaztak.

A 758 küldött továbbá megvitatott és elfogadott néhány olyan dokumentumot, amelyek aktuális európai politikai eseményekre reagálnak, illetve a Néppárt választási keretprogramjaként szolgálnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS