Maduro kitart, miközben a tüntetések kimerülni látszanak

hirek.sk | MTI 2019. május 02., 07:02

A venezuelai fővárosban szerdán meghallgatásra talált Juan Guaidó ellenzéki vezető felhívása, hogy az emberek vonuljanak az utcákra, kikényszerítve Nicolás Maduro elnök távozását a hatalomból, a számos sebesülést és egy halálos áldozatot követelő összecsapások ellenére azonban semmi sem utal arra, hogy fordulat következett volna be az egyre inkább politikai patthelyzetnek tűnő válságban.

Juan Guaidó és Nicolás Maduro Fotó: Archívum

Egy nappal a hadsereg átállítására tett, kudarcba fulladt kísérlete után Guaidó Venezuela történetének "legnagyobb tüntetésére" szólított fel, és egy Twitter-üzenetében azt állította, hogy "venezuelaiak millió" özönlöttek az utcákra a Maduro elnök elmozdításának "végső szakaszában".

Híveihez beszélve Guaidó ismét felszólította a hadsereget, hogy forduljon Maduro ellen, és azt hangoztatta, hogy tárgyalni fognak a katonákkal, hogy csatlakozzanak ügyükhöz. A magát januárban államfőnek kikiáltó ellenzéki vezető munkabeszüntetéseket is bejelentette, amelyek szavai szerint csütörtöktől kezdve általános sztrájkba fordulhatnak.

A Todo Noticias argentin tv-csatorna híradása szerint a La Carlota légi támaszpont közelében, ahonnan Guaidó mozgósítani próbálta híveit, a tüntetők megpróbálták ledönteni a kordonokat és behatolni a bázisra. Késő délutánra azonban a fővárosi tüntetők jelentős része hazatért, miközben a Nemzeti Gárda katonái könnygázzal oszlatták a kitartóbb tüntetőket, és a Reuters hírügynökség egy videófelvétele szerint egy sebesült tüntetőt mentőautó vitt el. Helyi jogvédő csoportok közlése szerint egy fiatal nő életét vesztette a kórházban, miután fejlövés érte őt az egyik caracasi összecsapásban. Halálának hírét Guaidó is megerősítette.

Az ellenzéki többségű parlament egyik képviselőjének közlése szerint a caracasi összecsapásokban szerdán legalább 78 ember sebesült meg, és mintegy 90 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok. A Miranda állambeli Manuela Bolívar szavait a VPItv televízió idézte.

Miközben tovább fokozódott a feszültség szerdán az egymást kölcsönösen beavatkozással vádoló Egyesült Államok és Oroszország között, a venezuelai hadsereg vezetése jelek szerint továbbra is kitartott a Hugo Chávez 2013-as halálát követően hatalomra került Maduro elnök mellett.

Maduro a nap folyamán egy nagyobb tömeg előtt tartott május 1-jei beszédében azt állította, hogy a katonák elutasították Guaidó puccskísérletét. Egyúttal ismét azzal vádolta ellenzékét, hogy polgáráborút akarnak kirobbantani, és ígéretet tett arra, hogy börtönbe vetik és bíróság elé állítják a John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által koordinált puccskísérlet felelőseit.

"Tegnap árulók egy maroknyi csoportja a jobboldali puccsisták által felbujtva, megpróbálta átvenni a hatalmat (...) Azóta követségről követségre menekülnek, az igazságszolgáltatás körözi őket, és hamarosan börtönbe kerülnek árulásukért és bűntetteikért"

- hangoztatta az államfő.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a keddi felkelés kudarca nyomán Guaidó szövetségese, a jobboldali Népakarat pártot vezető Leopoldo López a caracasi spanyol nagykövetségen kapott menedéket, az ellenzék oldalára átálló 27 katonát pedig a brazil nagykövetség vett védelmébe.

0 HOZZÁSZÓLÁS