Maduro kész fogadni a nemzetközi humanitárius segélyeket

hirek.sk | MTI 2019. április 10., 18:40

Kész fogadni a Venezuelának szánt nemzetközi humanitárius segélyeket - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök, miután Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökével találkozott Caracasban.

Maduro, a keddi találkozót követően írt Twitter-üzenetében közölte: kész "a nemzetközi segélyekkel és támogatással foglalkozó együttműködési mechanizmus létrehozására".

Az államfő hangsúlyozta: az együttműködés során a vöröskeresztnek tiszteletben kell tartani országa törvényes rendjét.

A vöröskereszt, amelynek delegációja szombaton érkezett Venezuelába, aggodalmát fejezte ki a jelenlegi helyzet miatt, amelyben a venezuelaiak jelentős része nem jut hozzá az alapvető közszükségleti cikkekhez.

A Venezuelát sújtó humanitárius válsággal foglalkozik az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szerdai ülésén.

Kedd éjjelről szerdára virradóra ismét sötétségbe borult a főváros Caracas nagy része, és az ország 23 tagállamából 20-ban is akadozott az áramszolgáltatás, az energiaellátásban keletkezett újabb hiba miatt.

Venezuelát a politikai és társadalmi krízis mellett súlyos gazdasági válság is sújtja, amely hiperinflációban, az ellátó rendszerek összeomlásában, a gáz- és áramellátás, valamint a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás hullámzásaiban nyilvánul meg. Az ENSZ szerint a venezuelai lakosság 24 százaléka, vagyis hétmillió ember szorul humanitárius segítségre. A világszervezet egyik jelentésében megállapította, hogy 3,7 millió venezuelai alultáplált, s az öt évesnél fiatalabb gyerekek 22 százaléka krónikus alultápláltságtól szenved.

Maduro ugyanakkor vitatja, hogy humanitárius válságként lehetne jellemezni a helyzetet országában.

Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) elnöke március 29-én jelentette be Caracasban, hogy a vöröskereszt tizenöt napon belül megkezdheti a humanitárius segítségnyújtást. Egyben reményét fejezte ki, hogy az IFRC első körben 650 ezer rászorulónak tud majd támogatást nyújtani.

Hangsúlyozta, az IFRC három alapelvének - a pártatlanságnak, a semlegességnek és a függetlenségnek - megfelelően fog eljárni a Brazíliában és Kolumbiában felhalmozott készletek szétosztásánál.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS