Macron sok szerencsét kíván a brit nép képviselőinek

hirek.sk | MTI 2019. január 16., 12:10

Emmanuel Macron francia elnök szerint a brit nép és a képviselők roppant nehéz helyzetbe kerültek, és tanulhatunk abból, hogy hova vezet egy tetszetős népszavazás.

Emmanuel Macron és a polgármesterek Fotó: MTI

Úgy vélte, az egyik eshetőség, hogy nem lesz megállapodás, ez azonban nagyon rossz volna mindenkinek, elsősorban a briteknek.

A francia elnök szerint több forgatókönyv is van

Közölte, ebben a helyzet kénytelenek lesznek teljesen újratárgyalni jövőbeni kapcsolatukat az EU-val, de ehhez nem áll majd rendelkezésükre átmeneti időszak.

Mégis kellene lennie egy átmeneti időszaknak, amely alatt „tárgyalunk velük, mert például a repülőgépeknek közlekedniük kell Nagy-Britannia és az EU között, illetve azért is, mert az élelmiszer-áruházaikba az áru 70 százalékban a kontinensről érkezik” – mondta Macron, amikor hatszáz normandiai polgármesterrel tanácskozott a régió egyik városában.

„A második eshetőség, hogy azt mondják, és szerintem ezt fogják csinálni, mert egy kicsit ismerem őket: megpróbálunk jobb megállapodást elérni az EU-val, és ha sikerül, akkor újra szavazunk róla a parlamentben” – fejtette ki. Hozzátette, nem nagyon hiszi, hogy a briteknek sikerül jobb megállapodást elérni, mert már kimerítették a lehetőségeiket, és az EU nem fogja elárulni az európaiak érdekeit csak azért, hogy rendeződjön egy brit belpolitikai ellentét.

Macron szerint van egy harmadik forgatókönyv is, miszerint azt mondják: nem kell úgy rohanni, hadd kapjanak még időt arra, hogy újratárgyalják a feltételeket. Közölte, ha sikerül elhúzni az időt a májusi európai parlamenti választások utáni időre – amikor esetleg a briteknek lesz lehetősége még valamilyen előnyt kiharcolni maguknak –, akkor ez nagy bizonytalanságot okoz. Emiatt lesz aggodalom, „de mondják meg a halászainknak, hogy mindig az ő érdekeiket nézem”. – mondta Macron a polgármestereknek, akik Normandia halászait is képviselték a találkozón.

Az elnök közölte, fogadni mer arra, hogy a britek a második lehetőséggel kezdenek majd, és a végül a harmadik forgatókönyv valósul meg.

„Persze, ez volt a brit nép szuverén döntése, és tiszteletben is tartom, de nem a francia nép szuverén választása” – jelentette ki az elnök.

Macron szerint óvatosnak kell lenni a népszavazásokkal

Amikor a tanácskozáson a sárgamellényesek tüntetéseire, követeléseire terelődött a szó, többen a polgármesterek közül felvetették, hogy ismét lehetővé kellene tenni az állampolgári kezdeményezésű népszavazásokat az országban.

Macron kifejtette: „A Brexitből sokat tanulhattunk, például azt, hogy hova vezethetnek a tetszetős népszavazások.” Megjegyezte, hogy a Brexitről szóló 2016-os brit népszavazás előtt szerinte „manipulálták a választókat, kívülről is, akárkik, akármivel – ezeket információknak nevezték –, majd utána azt mondták nekik, hogy oldjátok meg a problémáitokat magatok. Vagyis hazudtak az embereknek, akik aztán lehetetlen helyzetbe hozták magukat a választásukkal. Egy szó mint száz, sok szerencsét kívánok a brit nép képviselőinek, akiknek egy lehetetlen feladatot kell megoldaniuk” – mondta a francia köztársasági elnök.

0 HOZZÁSZÓLÁS