Maas: nem lenne szabad az olasz hatóságoknak kriminalizálni a menekültek tengeri mentését

hirek.sk | MTI 2019. június 29., 18:05

A német külügyminiszter arra figyelmeztette szombaton az olasz hatóságokat, hogy ne nyilvánítsák bűnözőknek azokat a jótékonysági szervezeteket, amelyek migránsokat mentenek a Földközi-tengeren.

Heiko Maas Fotó: Ludovic Marin/AFP

A Sea-Watch 3 civilhajó őrizetbe vett német kapitánya ellen illegális bevándorlás elősegítése, olasz katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozás szándéka címén indított eljárást az illetékes olasz ügyész. A kapitány akár tízéves börtönbüntetést is kaphat.

"A tengeri mentőket nem lenne szabad kriminalizálni" - írta Heiko Maas a Twitteren, hozzátéve, hogy az olasz igazságszolgáltatásnak kell mielőbb tisztázni a vádakat.

A Sea-Watch 3 szombat reggel a hatósági tilalom ellenére kikötött Lampedusa szigetén a fedélzetén több mint ötven migránssal. Az olasz ügyészség szerint a kapitány ellenállást tanúsított az olasz pénzügyőrség katonai hajóival szemben, sőt majdnem nekihajtott az egyik katonai hajónak, amelyet a parti dokknak szorított és így akár el is süllyeszthetett volna. A kapitányt a pénzügyőrség emberei vezették el, jelenleg a pénzügyőrség fogdájában tartózkodik Lampedusán, innen a tervek szerint hétfőn szállítják át Agrigento egyik börtönébe.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán azt írta az esettel kapcsolatban, hogy "a bűncselekményt" elkövető kapitányt őrizetbe vették, és a "kalózhajót" lefoglalták.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS