HIRDETÉS

Lubyová: az érettségit más iskolákból érkező tanároknak kellene felügyelni

hirek.sk 2018. február 02., 08:48
POZSONY. Az oktatási minisztérium rövid időn belül módosítaná az oktatási törvényt, amitől azt reméli, az érettségi vizsgák objektívebbé válnak – jelentette ki a parlamenti Kérdések órája keretében Martina Lubyová oktatási miniszter az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás képviselője, Eugen Jurycza kérdésére válaszolva.

A képviselő azt szerette volna tudni, egyetért-e a miniszter asszony az iskolák főfelügyelőjével, miszerint független vizsgaközpontok létrehozása megoldás lehetne az írásbeli érettségi vizsgák eredményeinek engedély ellenére történt kijavítására.

Az oktatási törvény módosítását követően az érettségik hasonló módon zajlanának, mint a 9. osztályosok felmérése – mondta Lubyová. „Az érettségi vizsgákat más oktatási intézményekből érkező pedagógusok felügyelnék. A kilencedikesek tesztelésénél bevált, az érettségi vizsgák viszont vegyes üzemmódban zajlanak, van, ahol van külső pedagógiai felügyelet, van, ahol az oktatási intézmény belső pedagógiai munkatársai értékelnek” – magyarázta.

A minisztérium a törvénymódosítástól az objektivitás erősödését várja. „Tudatosítjuk, hogy bizonyos iskolákon a diákok nem viselkednek megfelelően, de nyilván a pedagógusok sem, az érettségi vizsgák értékelése során” – szögezte le Lubyová.

Vizsgaközpontok

Jurycza képviselő vizsgaközpontokat érintő megjegyzésének margójára mondva kijelentette, progresszív megoldásnak tartja.

„Mindemellett a költségvetési és lehetőségbeli korlátokat is figyelembe kell venni. Megvan az „Alap- és középiskolák oktatása minőségének elektronikus tesztelési rendszerrel való fejlesztése ” nemzeti projekt, mely 2015-ben lett befejezve. A projekt keretében 110 iskolában az ún. iskolai vizsgaközpontok próbaüzemeltetése, és ennek keretében a próbatesztek is lezajlottak” – fejtette ki Lubyová, majd hozzátette, az elektronikus tesztelési forma az elmúlt évben 110 iskolában zajlott, de az elkövetkező időszakban sor kerül a bővítésre.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS