Leváltották az észak-koreai főtárgyalót, Kim Dzsong Un jobb kezét

hirek.sk | MTI 2019. április 24., 13:58

Phenjanban leváltották egyik tisztségéből Kim Jong Csolt, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának alelnökét, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jobb kezét, aki az utóbbi időben egyre fontosabb szerepet játszott a Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon - közölte szerdán Li Hje Hun, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának elnöke a dél-koreai hírszerzésre hivatkozva.

Phenjan nem elégedett azzal sem, hogy az amerikai küldöttséget Mike Pompeo vezeti Fotó: TASR/AP

Li a leváltás okáról nem mondott semmit, és hangsúlyozta, hogy Kim Jong Csol megtarthatta tisztségét mint a párt központi bizottságának alelnöke.

Mintegy két héttel ezelőtt már sejteni lehetett, hogy Kim Dzsong Un által elrendelt személycserék keretében Kim Jong Csolt is leválthatják. Ő vezette az észak-koreai tárgyalódelegációt már néhányszor, amikor a küldöttség dél-koreai partnereikkel, illetve a Mike Pompeo külügyminiszter vezette amerikai küldöttséggel tárgyalt. Kim Jong Csol főszerepet játszott már Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök második, februári vietnami csúcstalálkozóján is.

Az amerikai-észak-koreai tárgyalások zsákutcába jutottak, és már két hete lehetségesnek tartották megfigyelők, hogy Kim Jong Csolt fogják felelőssé tenni ezért.

Kim Jong Csolt már nem lehetett látni Kim Dzsong Un kíséretében szerdán Vlagyivosztokban - jelentették hírügynökségek.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett egy meg nevezett parlamenti tisztségviselőt, aki szerint Kim Jong Csol delegációvezetői szerepét Dzsang Kum Csol, a fő észak-koreai hírszerző ügynökség vezetője veszi át.

Amellett, hogy Kom Dzsong Un feltehetőleg nem volt elégedett Kim Jong Csollal mint küldöttségvezetővel,

Phenjan nem elégedett azzal sem, hogy az amerikai küldöttséget Mike Pompeo vezeti,

és egy héttel ezelőtt azt követelte Washingtontól, hogy váltsa le Pompeót mint delegációvezetőt, helyette egy „kommunikációjában óvatosabb, érettebb” politikust tegyen meg főtárgyalónak.

0 HOZZÁSZÓLÁS