Leváltotta a parlament az iráni munkaügyi minisztert

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 08., 14:30

A gazdasági válság miatti társadalmi elégedetlenségre és a visszaállított amerikai szankciókra hivatkozva az iráni parlament megvonta bizalmát az ország munkaügyi miniszterétől, Ali Rabieitől, akit az elnök emiatt le is váltott.

Ali Rabiei leváltott miniszter Fotó: archívum
Rabiei 2013 augusztusa óta töltötte be a tisztséget. Az ellene indult bizalmatlansági indítványt 129 támogató szavazattal 111 ellenében fogadták el - jelentette be az IRNA iráni hírügynökség.

A gazdasági válság miatt nyomás alatt álló elnöknek, Haszan Róháninak három hónapja van új miniszter kinevezésére.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos, 2015-ben megkötött többhatalmi szerződést Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta, az iszlám köztársasággal szembeni szankciók pedig a héten léptek ismét érvénybe.

Az iráni gazdaság a magas munkanélküliség és az infláció miatt már korábban is nehéz helyzetben volt; az iráni riál az elmúlt hat hónapban csaknem értéke kétharmadát elveszítette.

Sok iráni a kormányt teszi felelőssé a helyzetért. A múlt héten a nyugtalanság és a rendszer elleni elégedetlenség következtében több iráni városban elszórtan tüntetések és sztrájkok alakultak ki.

A hatvankét éves Rabiei Róháni elnök régi támogatója, 1997 és 2005 között pedig az előző elnök, a reformokat bevezető Mohammed Hatami tanácsadója volt.

0 HOZZÁSZÓLÁS