Letette a hivatali esküt a Ludovic Orban vezette új román kormány

hirek.sk | MTI 2019. november 04., 20:27

Letette a hivatali esküt hétfőn a Ludovic Orban vezette új román kormány, amelyben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai és független szakértők vesznek részt.

Megalakult Ludovic Orban kormánya, a volt miniszterelnök, Viorica Dăncilă a demokrácia fekete napjának nevezte az eseményt Fotó: ma7

Az Orban-kabinet hivatalba lépése csaknem három éves "kártékony" szociáldemokrata (PSD) kormányzásnak vet véget - mondta a beiktatási ünnepség végén Klaus Iohannis államfő. A közelgő elnökválasztáson második mandátumra pályázó jobboldali elnök szerint a PNL-kormány beiktatásával Románia esélyt kapott az "újjáépítésre".

Iohannis szerint legitim és bölcs döntést hoztak a román parlament azon tagjai, akik bizalmat szavaztak a mandátumok alig 20 százalékával rendelkező PNL kisebbségi kormányának. Úgy vélekedett: a román választók a májusi európai parlamenti választáson és népszavazáson világossá tették, hogy "elegük van a PSD-ből", egy igazságos Romániát és a korrupció elleni harc folytatását akarják. Iohannis szerint a parlament ezzel a politikai jelzéssel összhangban váltotta le a Dancila-kormányt és szavazott bizalmat az Orban-kabinetnek.

Az elnök szerint az általa és az eddigi ellenzék által folytatott politikai háború egy fontos "szakaszgyőzelméről" van szó, de a PNL-kormánynak fontos feladatai lesznek az elnökválasztás, és a jövő évi önkormányzati, illegve - esetleg előrehozott - parlamenti választások "logisztikai és politikai" előkészítésében.

Ludovic Orban miniszterelnök valóságos csodának nevezte a hét különböző politikai erőnek az összefogását, amely lehetővé tette a PSD-kormány leváltását és az általa vezetett kabinet beiktatását. Orban arról biztosította az - eddigi PSD-kormányokkal éles konfliktusban álló - államfőt, hogy Románia kormánya ezentúl partnere lesz az ország fejlődését célzó projektjei megvalósításában.

Iohannis a beiktatási szertatás után elkísérte az Orban-kabinetet a kormánypalotába, ahol - egy közös fotó és egy rövid, bíztató nyilatkozat erejéig - az új kormány első informális ülésén is részt vett, ezzel is jelezve, hogy ő is "sajátjának" tekinti volt pártja, a PNL kormányát.

Iohannist 2014-ben a PNL éléről választották Románia elnökévé.

Ludovic Orban kormányának hétfő délután a baloldali pártok bojkottja közepette szűkös többséggel, a beiktatáshoz szükségesnél héttel több (240) vokssal szavazott bizalmat a román parlament.

A demokrácia fekete napjának nevezte a hétfői napot Viorica Dăncilă távozó miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt követően, hogy a parlament bizalmat szavazott Ludovic Orban kormányának. A PSD központi székhelyén nyilatkozó Dăncilă azt mondta, az, ami hétfőn a parlamentben történt, az a Johannis elnök által irányított „politikai játszmák és manőverek megkoronázása" volt. „Ma kiteljesedett Johannis elnöknek a végrehajtó hatalom kisajátítását célzó illegitim hadjárata, teljesült az a vak vágya, hogy hatalomra juttassa saját kormányát, amelyet politikailag irányíthat. A demokrácia fekete napja a mai, amelyen Johannis elnöknek – aki lábbal tiporta az alkotmányt, és teljesen figyelmen kívül hagyta az alkotmánybíróság döntéseit – sikerült a Victoria-palotába juttatnia katonáit" – fogalmazott a PSD elnöke.
0 HOZZÁSZÓLÁS