HIRDETÉS

Lemondott Matteo Renzi a Demokrata Párt főtitkári tisztségéről

hirek.sk 2018. március 05., 19:55
BUDAPEST. Bejelentette hétfői sajtótájékoztatóján Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő, hogy pártja választási vereséget követően lemond a balközép Demokrata Párt (PD) vezetői tisztségéről.

"Nyilvánvaló, hogy ezután az eredmény után elhagyom a párt vezetését" - jelentette ki Renzi. A PD volt főtitkára egyúttal jelezte: megkérte Matteo Orfini PD-elnököt, hogy hívja össze a pártkongresszust, amelyen döntenek utódjáról.

A pártot főtitkári minőségben eddig vezető Renzi elmondta: a PD ellenzékbe vonul a következő parlamenti időszakra. A PD-nek nem szabad semmilyen megállapodást kötnie a "szélsőséges pártokkal" - tette hozzá.

Hétfőn korábban az ANSA olasz hírügynökség "egy párton belüli, megbízható forrásra" hivatkozva számolt be arról, hogy Renzi távozik a PD éléről, ám Marco Agnoletti, Renzi szóvivője akkor azt mondta: nincsen tudomásuk ilyen döntésről.

A jelenleg kormányon lévő PD a múlt vasárnap tartott parlamenti választáson a legfrissebb jelentések szerint a voksok csaknem 19 százalékát szerezte meg, s ezzel messze elmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), mind a jobbközép pártszövetség eredményétől.

A római parlament legnagyobb önálló pártja a csaknem végleges eredmények szerint a Luigi Di Maio vezette euroszkeptikus M5S lesz, amelynek a szavazatok mintegy 32 százalékát sikerült megszereznie. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép pártszövetség pedig a voksok körülbelül 37 százalékát tudhatja magáénak.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS