Lemondott a brit külügyminiszter és a Brexit-ügyi miniszter - Össszefoglaló

hirek.sk | MTI 2018. július 10., 08:19

Lemondott hétfőn Boris Johnson, Nagy-Britannia eddigi külügyminisztere és David Davis, aki két évig vezette a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot. Mindketten a Brexit-folyamat irányával kapcsolatos súlyos fenntartásaikkal indokolták döntésüket.

Először - a brit belpolitikában szokatlan módon hétfőn kora hajnalban - Davis jelentette be lemondását. Davis Brexit-ügyi miniszterként személyesen tárgyalt Michel Barnier-val, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójával a brit kilépés feltételrendszerének kialakításáról folyó tárgyalássorozat egyes fordulóinak főbb témaköreiről.

Lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai a brit kormányfők vidéki rezidenciáján, Chequersben tartott pénteki kihelyezett kormányülésen javaslatcsomagot fogadtak el a brit EU-tagság megszűnése után az unióval fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról.

Az Európai Bizottság számára kidolgozott brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is.

 A brit kormány indítványa szerint London és az EU közös szabálygyűjteményt tartana fenn minden áruféleség kétoldalú forgalmára. Emellett fokozatosan kialakítanának egy olyan vámszabályozási rendszert is, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

A chequersi kormányülésen elfogadott új javaslatcsomag összességében jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az Európai Unióval, mint amilyent a keményvonalas tory Brexit-tábor látni szeretett volna.

Ezt tükrözi David Davis Theresa Mayhez intézett levele is, amelyben lemondását a volt Brexit-miniszter egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a chequersi dokumentumban javasolt közös áruforgalmi szabálygyűjtemény kiterjedt ellenőrzést enged az Európai Uniónak a brit gazdaság felett.

Davis levele szerint a kormány általános Brexit-politikai irányvonala a legjobb esetben is gyenge tárgyalási pozíciót eredményez London számára.

Theresa May válaszlevelében közölte, hogy nem ért egyet Davis e helyzetértékelésével. A kormányfő szerint ugyanis a kidolgozott javaslatcsomag megkérdőjelezhetetlenül döntési jogköröket telepít vissza Brüsszeltől Londonba.   

Boris Johnson, a tory keményvonalas Brexit-tábor frontembere fél nappal később, hétfő délután jelentette be, hogy ő is lemond. A kormányfőhöz intézett, hétfő este nyilvánosságra hozott levelében ezt azzal a véleményével indokolta, hogy az Egyesült Királyságot a brit kormány jelenlegi Brexit-politikája "a gyarmattá válás felé" sodorja.

Johnson szerint a kormány kulcsfontosságú döntéseket halogat, jelenlegi Brexit-irányvonala olyan, mintha egy hadsereg előőrse fehér zászlót lobogtatva indulna a csatába. Ennek következményeként úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság "a fél-Brexit felé" tart, amelyben a brit gazdaság jelentős részei továbbra is az uniós rendszerhez lesznek hozzáláncolva, de úgy, hogy e rendszer felett Londonnak nem lesz ellenőrzése - áll a volt külügyminiszter levelében.

Theresa May a Downing Street által ismertetett válaszlevelében közölte, hogy sajnálkozással és "némi csodálkozással" vette kézhez egykori külügyminisztere levelét. A kormányfő szerint ugyanis a pénteki chequersi értekezlet gyümölcsöző volt, az ott elfogadott javaslatok tiszteletben tartják a brit EU-tagságról két éve tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,9 százalékos arányú győzelmével végződött - népszavazás eredményét, lehetővé teszik, hogy Nagy-Britannia visszaszerezze ellenőrzését határai, törvényei és pénze felett.

May válaszlevele szerint azonban ha Johnson nem tudja támogatni az Egyesült Királyság érdekeit szolgáló megállapodás megkötését az EU-val, akkor helyesen tette, hogy lemondott.

A Downing Street hétfő késő este bejelentette, hogy May Jeremy Hunt eddigi egészségügyi minisztert nevezte ki a külügyi tárca élére.

Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-párti tábora is lázadozik, és a frakción belül állítólag terjed egy levél, amely a vezetőváltási folyamat elindításának - vagyis Theresa May elmozdításának - támogatására biztatja a képviselőket.

0 HOZZÁSZÓLÁS