HIRDETÉS

Lehűlés, szél és eső vár ránk

hirek.sk 2017. október 21., 12:04
POZSONY. Esőcseppek váltják a napsugarakat. Csapadékra főként hétfőn van kilátás, amikor is az ország túlnyomó részén elered majd az eső, s a magasabban fekvő területeken még havazhat is.

Az első esőcseppek előreláthatólag vasárnap hullnak majd fejünkre az égből. Az esőfelhők nyugat felől fokozatosan tolódnak majd végig az országon, hogy vasárnapról hétfőre virradóan az eső végül szinte mindenütt megvesse lábát. A hétfő az időjárás szempontjából így nem alakul majd túlzottan rózsásan. „Azon túl, hogy esni fog, lehűl a levegő és hideg szél fúj majd“ – jelezte előre Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klímaszakértője.

Mindeközben továbbra is inverz felhőzetre és ködre számíthatunk, amely a délután folyamán fokozatosan felszáll majd. „Középmagas és magas felhőzetre is kilátás van. Ez abban nyilvánul majd meg, hogy például felszáll a köd vagy feloszlik az alacsony szintű rétegfelhőzet, de a nap nem fog olyan szépen sütni, mint a megelőző napokban“ – magyarázta Faško.

Ha a következő hét második felében fel is szakadozna a felhőzet, a hőmérsékleti értékek akkor sem lesznek olyan kellemesek, mint arra a most véget érő héten példa volt. Kedden például Ógyallán az október 17-én valaha mért legmagasabb nappali hőmérsékleti értéket mérték, egészen pontosan 25,8 fokot, de Zsigárdon is 25 fokot mutatott a hőmérő.

Az Alacsony-Tátrában, a Chopok csúcson is kellemes volt az idő, ahol hétfőn 14,1, míg kedden 13,2 fokot mértek. A klimatológus megerősítette, hogy az ottani mérőállomáson 1955-ben kezdődött mérések óta október 16-án és 17-én feljegyzett eddigi legmagasabb értékekről volt szó.

Végezetül dióhéjban az elkövetkező napok időjárásáról:

Szombat: felhős, borult égbolt. Az alacsonyabban fekvő területeken köd, északon enyhe eső vagy ködszitálás lehetséges. A hőmérséklet a hegyekben 8, másutt 12-17 fokig emelkedik.

Vasárnap: felhős, borongós idő. Napközben nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet és több helyütt is eleredhet az eső. A Magas-Tátra hegygerincein havazás sem kizárt. Éjszaka 5-10, napközben 11-16 fok valószínű.

Hétfő: zömében borult lesz az ég. Az ország túlnyomó részén csapadékkal, időnként kiadós esővel is számolhatunk, míg 1200 méteres magasságtól kezdődően havazás sem kizárt. Hűvös és szeles lesz az idő. Hajnalban 4-9, nappal Kiszucán, Árvában, Liptóban, a Szepességben és a Felső-Garam mentén csupán 5, az ország fennmaradó területein 7-12 fok várható.

Kedd: felhős, borult égbolt, számos helyen valószínű eső, záporeső. 900 méteres magasságtól kezdődően este északon, s helyenként az alacsonyabban fekvő területeken is havazásra van kilátás. Erős szél és további lehűlés várható. Hajnalban északon 2, másutt 4-9, napközben 3-8, délen 10 fok valószínű.

Szerda: változóan felhős vagy borult lesz az ég, míg délen fokozatosan felszakadozik majd a felhőzet. Északon elszórtan hófúvás is lehetséges. Szeles idő mellett hajnalban -2 és 4, napközben északon 3, a fennmaradó területeken 5-10 fok várható.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS