Lehetséges a válságkezelés megszorítások nélkül?

hirek.sk 2011. augusztus 28., 09:40
WASHINGTON. Rá kell kényszeríteni az európai bankokat a mielőbbi feltőkésítésre, mielőtt még több országot megfertőzne a kontinens adósságválsága - jelentette ki a Jackson Hole-i konferencián Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

A bankok mérlegének megerősítése a láncreakció megszakításának a kulcsa - hangsúlyozta Lagarde, aki szerint a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha kötelezővé tennék a feltőkésítést. A bankoknak először a piacon kellene ehhez forrást keresniük, de szükség esetén állami pénzt is igénybe vehetnének - ismertette a Bloomberg a volt francia pénzügyminiszter véleményét.

Christine Lagarde

Lagarde szerint a világgazdaság veszélyes új szakaszba érkezett, ezért olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyekkel középtávon kontroll alatt tarthatók a költségvetési deficitek, ugyanakkor jelenleg élénkítően hatnának a növekedésre. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója azon a véleményen van, hogy a költségvetések fenntarthatóbbá tétele nem jelent szükségképpen drasztikus nadrágszíjmeghúzást, a kormányoknak több mozgásteret kell hagyni rövid távon, hogy támogassák a munkahelyteremtést, miközben olyan hosszabb távú kockázatok kezelésének is nekilátnak, mint a növekvő nyugdíjköltségek.

0 HOZZÁSZÓLÁS