Lavrov számára kellemetlen meglepetés az ausztriai kémügy

hirek.sk | MTI 2018. november 09., 12:59

Kellemetlen meglepetésnek nevezte az Ausztriában kirobbant kémbotrányt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva pénteken Moszkvában.

Fotó: TASR/AP

Megerősítette, hogy Johannes Aigner moszkvai osztrák nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba azzal kapcsolatban, hogy Bécsben Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsították meg az osztrák hadsereg egy nyugállományú főtisztjét.

Lavrov közölte: a megbeszélésen fel fogják hívni a misszióvezető figyelmét arra, hogy milyen módszereket kellene alkalmazni, ha kérdések merülnek fel Oroszországgal kapcsolatban. Hangot adott álláspontjának, hogy aggályok felmerülése esetén az érintett feleknek közvetlenül egymáshoz kell fordulniuk.

A nap folyamán korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának

Ha a gyanú beigazolódik, "az nem javít az Európai Unió és Oroszország kapcsolatán" - mutatott rá Kurz, felszólítva az orosz felet, hogy bocsásson rendelkezésre minden információt az eredetileg a Kronen Zeitung című napilap által megszellőztetett ügyben.

0 HOZZÁSZÓLÁS