Lakossági fórumot tartottak a csallóközi vízszennyezés ügyében

hirek.sk 2018. január 09., 08:35
CSALLÓKÖZNÁDASD. December tizenötödike óta, tehát lassan egy hónapja lajtos kocsiból kapják az ivóvizet hat csallóközi település, Baka, Dercsika, Csallóköznádasd, Egyházgelle, Lúcs és Sárosfa lakosai. Az egészségügyi minisztérium október közepétől érvényes rendelete alapján a Nyugat-Szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi részlegének dolgozói ugyanis újabb vegyi anyag jelenlétét is vizsgálni kezdték az ivóvízben, amelyben így felfedezték egy 2004 óta betiltott növényvédő szer, az atrazin jelenlétét. Az ivóvíz nélkül maradt települések lakosai lakossági fórumot tartottak Csallóköznádasdon a helyzet tisztázására.

Mészáros Krisztina, a lakossági fórum szervezője elmondta, még mindig nem tudni, az atrazin mióta volt ilyen magas mértékben jelen a vízben. „A hangosbemondó hirdetése előtt fél órával adtam inni a 11 hónapos kisfiamnak és a hat éves lányomnak az ivóvízből. Akkor reménykedtem benne, hogy ez csak egy pár napig tartó állapot lesz, azonban még mindig nem tudják, mióta volt ilyen emelt mértékben az atrazin jelen a vízben.  A november másodikai mérés már mutatta az emelt mértéket, de csak december 15-én kaptunk nyilatkozatot” - emlékeztetett. „Nem igazán azt hallom a családoktól, hogy visszatérnének a régi szokásokhoz. Főzni szeretnének a vezetékes ivóvízből, de nagyon kevesen mondják, hogy fogyasztani fogják” – fűzte hozzá.

Sebő László, a Nyugat-Szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi járási kirendeltségének igazgatója arról tájékoztatta a lakossági fórum résztvevőit, hogy a vezetékes ivóvíz szennyezése ügyében büntetőfeljelentést tettek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, ugyanis nem megállapítható, hogyan került a vegyszer a hatvan mélyen lévő központi kutak vizébe.

 „A szűrőberendezések szerelése folyamatban van, már megérkeztek mind a három helyre. A nádasdi szűrőberendezés föl lett szerelve, és egy friss hír, már le is adtuk a Közegészségügyi Hivatalnak, hogy az ivóvíz ebben a három faluban – Bakán, Csallóköznádasdon és Dercsikán – már megfelel az emberi fogyasztásra. A második gépházunk Gellén van, ott folyamatban van a szerelés. Nyolc-tíz napon belül ott is befejeződik a munka, utána megyünk át a sárosfai kúthoz. Ma fejeztük be a kisebb kutak, illetve a lakosság kútjainak a vizsgálatát. Mindegyik faluban 4-5 kutat vizsgáltunk, úgyhogy pár napon belül itt is kapunk eredményt, és tudjuk tájékoztatni a lakosságot, hogy körülbelül ezekben a kutakban a szennyezettség milyen szinten van” – fejtette ki Sebő László.

A vízműveknek 32 kútja van a dunaszerdahelyi járás területén. Más térségek lakosai is aggódva figyelik, hol jelenik meg a szennyeződés. A helyi lakosokat nem nyugtatta meg teljesen, hogy már iható a vezetékes víz.  „Féléves unokánk van, Prágából például emiatt, a víz végett nem jöttek el karácsonykor. A félelem marad továbbra is. Először még vásároltunk is ivóvizet kétliteres flakonokban, egyelőre inkább még azt fogyasztjuk el, ami tartalékunk van, vagy még esetleg vásárolunk is hozzá, mert ugye a félelem az emberekben benne van” – fogalmazott Kulcsár Ferenc csallóköznádasdi lakos.

Az atrazin hatásáról a fórumon Krascsenits Zoltán független analitikus, vegyész beszélt, aki a vízben lévő határérték feletti mennyiséget még nem tartja veszélyesnek az emberi szervezet számára.

„Az atrazin egy növényvédő anyag, a klór-triazinok csoportjába tartozó perzisztens anyag, tehát nehezen bomlik le a környezetben. Így történhet meg, hogy helytelen alkalmazáskor kijuthat a talajvizekbe is átszivárgással vagy valamilyen szennyező forrásból. A fotoszintézisre hat, tehát az emberi szervezetre nincs konkrét akut toxicitása, viszont be lett sorolva az úgynevezett endokrin diszruptor anyagok közé, amelyek a fejlődő magzatoknál, illetve a csecsemőknél rizikót jelenthet, hogyha ilyen vizet fogyasztanak. Ezek olyan pici koncentrációk, hogyha ezt hosszabb ideig fogyasztanánk, több éven, évtizeden keresztül, akkor esetleg nőne a rizikó, hogy valamilyen elváltozás jönne létre” – magyarázta Krascsenits Zoltán.

Az érintett hat falu polgármestere is nagy feladatot kapott, hogy úrrá legyenek a kialakult helyzeten, ugyanis a lakosok joggal érezték veszélyeztetve magukat, sok volt a bizonytalanság az első hetekben.

Bóna Zsuzsanna, Csallóköznádasd polgármestere kiemelte, igyekeztek megelőzni a pánikot, azonnal segítséget nyújtani, s a vízművek járási kirendeltségének vezetőjével is folyamatosan tárgyaltak. „Plakátokat készítettünk, a weboldalon, a Facebook-oldalon közzétettük és a hangosbemondón hirdettük naponta többször is a lakosságnak, hogy mikor jönnek a tartálykocsik, mi a megoldás, mire kell figyelni, mit lehet fogyasztani. Ezáltal el tudtuk érni Csallóköznádasdon, hogy nem alakult ki pánikhangulat” – mondta a polgármester.

A fórumon elhangzottak olyan észrevételek is, hogy a térség legnagyobb édesvízkészlete a Csallóköz alatt van, ennek ellenére nincs kiépítve a szennyvízhálózat, ami meggátolná, hogy a szennyvíz visszakerüljön az ivóvízbe. Ez a minisztériumok és az állam felelőtlensége, hiszen más térségekben, amelyeket a Csallóközből látnak el ivóvízzel, már rég kiépült a szennyvízelvezető hálózat. Ez tovább növeli az ivóvíz szennyezésének a kockázatát.

0 HOZZÁSZÓLÁS