HIRDETÉS

Kövér: Minden magyar állampolgárt megillet a választójog

2011. március 09., 15:33
BÁCSGYULAFALVA. Nincsen első és másodosztályú magyar állampolgár; ugyanazon jogok illetnek meg mindenkit. A nem Magyarországon élő magyarok parlamenti képviseletének formáját azonban még ki kell dolgozni - jelentette ki Kövér László.
BÁCSGYULAFALVA. Az Országgyűlés elnöke a nyugat-bácskai Bácsgyulafalván rendezett lakossági fórumon kifejtette, két lehetőség képzelhető el: az egyik megoldás szerint a külhoni magyar állampolgárok csak a pártokra voksolhatnának, egyéni képviselőkre nem, mert annak feltétele a helyben lakás. Arra is van azonban európai példa, hogy az anyaországon kívül élő állampolgárok speciális választójogi megoldással maguk közül delegálnak képviselőt a parlamentbe - közölte a házelnök. A határokon kívül élő magyar állampolgárok országgyűlési képviseletének technikai részleteiről fél éven belül, az új alkotmány elfogadását követően születhet döntés - tette hozzá.
    Egy az 1944-45-ös délvidéki magyarellenes atrocitásokra vonatkozó kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, a 2009-ben létrejött történész vegyes bizottság - amely koránt sincs munkája végén - által feltárt tények bizonyítják, a második világháború végén ártatlan emberek lettek tömeggyilkosságok áldozatai. Nem tartható, hogy erről nem beszélünk, és az érintettek nem kapnak valamilyen jóvátételt - közölte az Országgyűlés elnöke.
    A vegyes bizottság munkájának eddigi eredményei alapján is világos, el kell törölni a kollektív bűnösség - egyébként is elfogadhatatlan - bélyegét. Utána a szörnyűségek elszenvedőinek erkölcsi és anyagi elégtételt kell kapniuk - hangsúlyozta Kövér László.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS