Kopjafát avattak Rimaszombatban Tompa Mihálynak

hirek.sk 2017. október 29., 17:21
RIMASZOMBAT. A Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában egy héten keresztül a neves költő körül forgott minden, életével, munkásságával, verseivel ismerkedhettek a diákok nap mint nap. Az egyhetes ún. Tompa hét, valamint a költő és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából az iskola udvarán kopjafát avattak.

Orosz István, a Tompa Mihály Alapiskola igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy büszkék lehessenek erre az intézményre, hogy itt áll egy magyar iskola, amely a mai napig hűen őrzi a hagyományokat, nem enged az elveiből és kitart a minőségi magyar oktatás fontossága mellett.

„Ez az ötlet a tantestületből indult. Én úgy gondolom, végső soron a vezetőség csak megragadta az alkalmat és biztosította hozzá az anyagi feltételeket. Abból a megfontolásból indultunk neki, hogy nagyon szép lezárása lenne ennek az évnek és a bicentenáriumnak, emellett egyértelműen köthető a névadóhoz. Az, hogy Arany neve is szerepel rajta és a kétszázadik évforduló, ez annak köszönhető, hogy ők barátságot ápoltak és nagyon sok mindenben kötődnek egymáshoz” – fejtette ki Orosz István igazgató.

A tölgyfából készült kopjafát az iskola egykori tanulója, majd későbbi tanára, Nagyferenc Katalin rimaszombati szobrász és fafaragó készítette.

A jeles évforduló emlékére, valamint az iskola 110 éves évfordulója tiszteletére egy tabló átadására is sor került, amelyre csupa elkötelezett, magyarságunkért tenni akaró, s a magyar iskolához hűen kötődő egykori iskolaigazgatók, neves diákok kerültek.

„Amikor faragtam a fát, akkor sok minden eszembe jutott az iskoláról, meg a régi tanítókról, tanárokról. Ott van például a tablón Urbán Pali bácsi, akit mi Juan Pablónak neveztünk, vad spanyolnak. Osztályfőnököm is volt valamikor, s modellezőkörön tanított a fával, szerszámokkal bánni. Ez is meghatározta azt, hogy végül is hozzákezdtem faragni és a szobrászat mellett a Felvidék kopjafáinak java részét megfaragtam” – mondta Nagyferenc Katalin szobrászművész, tanár.

Csúsz László, a Tompa Mihály Alapiskola egykori igazgatója örömét fejezte ki, hogy megbecsülik azokat, akik sokat tettek az iskoláért. „Megható ünnepségnek voltunk részesei. Én olyan 20-21 évet töltöttem el az iskolában, feleségem, aki rimaszombati, első osztálytól kezdve a nyugdíjba meneteléig, tehát 54 éven keresztül kötődik az iskolához” – mondta. „Az ünnepség tényleg nagyon szép volt, örülök, hogy meghívtak. Szép a tabló, jó volt találkozni a régi ismerősökkel” – fűzte hozzá.

A tabló elkészítésében nagy szerepet játszott Pauly Eszter tanárnő, valamint Benedek László fotóművész, aki a fényképek elkészítésében segített, valamint történelmi értékű iskolai képekkel ajándékozta meg a Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolát.

Az ünnepségen az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának tanulói is részt vettek.

Tompa jeles évfordulójáról pár hete Tornalján is megemlékeztek, ahol a költő tiszteletére domborművet adtak át. November 12-én Hanván – ahol Tompa lelkészként szolgált – egész napos megemlékezésre kerül majd sor. A régióban Tompa születésének 200. évfordulója tiszteletére rendezik meg november 24-26. között azt a tanári konferenciát, amelyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervez. A konferencia, amely magyar-történelem szakos alap- és középiskolai tanárokat, a magyar művelődéstörténet iránt érdeklődő és arra nyitott pedagógusokat szólítja meg, két helyszínen, Hanván és Rimaszombatban kerül majd megrendezésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS