Koalíciós szerződést írt alá az ANO és a ČSSD

hirek.sk | MTI 2018. július 10., 16:21

Koalíciós szerződést írt alá kedden Prágában a közös kormányzásról a legutóbbi csehországi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD).

Fotó: TASR

A dokumentumot a két politikai tömörülés elnöke, Andrej Babiš és Jan Hamáček írta alá.

A kormányfővel együtt 15 tagú kormányban az ANO tíz, a ČSSD öt minisztériumot fog irányítani. A koalíciós szerződés szerint a kormánynak is le kell mondania, amennyiben a kisebbik partner, a ČSSD mind az öt minisztere benyújtaná lemondását.

A koalíciós szerződés aláírása után az ANO, valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSČM) elnökei, Babiš és Vojtech Filip úgynevezett türelmi megállapodást írtak alá, amelynek alapján a kommunisták támogatni fogják a koalíciós kormány megalakulását, és a megállapodás érvényessége idején nem kezdeményeznek bizalmatlansági indítványt a koalíciós kabinet ellen.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalomnak és kisebbik koalíciós partnerének, a ČSSD-nek a 200 tagú alsóházban együtt 93 képviselője van (78 és 15 mandátum), ezért a parlament bizalmát csak egy harmadik erő segítségével szerezheti meg. A KSČM 15 mandátummal rendelkezik.

A bizalmi szavazásra várhatóan szerdán kerül sor. Az ellenzék már közölte, hogy nem szavaz bizalmat Babiš második kormányának. Kifogásolják, hogy a Babiš-kormány az 1989-es rendszerváltás után elsőként lehetőséget ad a kommunistáknak, hogy részesei legyenek a kormányzatnak. További kiemelt kifogás, hogy Andrej Babiš ellen büntetőeljárás folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Még a bizalmi szavazás előtt lemondott Taťána Malá cseh igazságügyi miniszter.

A hivatalában mindössze 13 napot eltöltő tárcavezetőt azzal gyanúsítják, hogy plágiumot követett el disszertációjában. Az ANO mozgalom politikusa tagadta, hogy nagyobb szabálytalanságokat követett volna el értekezésében. Döntését a bizalmi szavazással indokolta. „Az ellenem irányuló kampány miatt egyszerűen nem akarom, hogy a mozgalmat (ANO) vagy az újonnan megalakuló kormányt hátrányok érjék” - mondta Malá.

Babiš szerint az ANO kiállt Malá mellett, és a mozgalom vezetősége jelezte, hogy nem hisz a plágiumvádaknak. A cseh kormányfő szerint a tárcavezető bátran viselkedett. „Nyilvánvaló, hogy ha nem mondott volna le, mindez ártott volna nemcsak a mozgalomnak, de a szerdán bizalmi szavazás elé néző kormánynak is” - fogalmazott Babiš.

A kormányfő kedden Jan Kněžíneket, a kormány törvényalkotási tanácsának alelnökét jelölte új igazságügyi miniszternek.

Miloš Zeman államfő közölte, hogy még a nap folyamán Kněžíneket miniszternek nevezi ki. Az államfő szóvivője útján azt is bejelentette, hogy szerdán részt vesz a parlamenti alsóház ülésén, és az új kormány támogatására akarja felszólítani a képviselőket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS