Kiska államfő az F-16-os vadászgépek megvásárlásáról is tájékoztatta Trumpot

hirek.sk | TASR 2018. július 13., 12:49

Andrej Kiska államfő a NATO-csúcstalálkozón Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyalt, és többek között arról tájékoztatta őt, hogy Szlovákia az amerikai F-16-os vadászgépek vásárlása mellett döntött. Kiska ezt Brüsszelből hazafelé tartva közölte az újságírókkal.

Fotó: TASR

A szlovák államfő a csúcstalálkozó első és második napján is beszélt néhány percet Trumppal. A beszélgetésük témája az észak-atlanti szövetség jelenlegi helyzete volt.

„Kedvezően fogadta a hírt (az F-16-osok vásárlásáról, szerk. megj.), de nem ez volt a beszélgetésünk főtémája, hanem a NATO helyzete” – közölte. „Azt mondta, hogy örül ennek, és az a legfontosabb, hogy tényleg jó szövetségesek legyünk, és hogy növeljük a költségvetésünket, illetve hogy a korszerűsítés folyamatos legyen” – ismertette Trump reakcióját Kiska. A kormány szerdán 14 darab F-16-os Block 70/72 típusú vadászgép megvásárlása mellett döntött. Kiska erre úgy reagált, hogy a NATO és a környező államok szemszögéből az ilyen vásárlás nem számít rendkívülinek, mivel a nagyobb államok nagyobb mennyiségben vásárolnak haditechnikai eszközöket.

Kiska ezenkívül hangot adott annak a meggyőződésének, mely szerint a feladattal megbízott szakértői csoport világosan és transzparens módon választotta ki az ország szempontjából legjobb lehetőséget. Hozzátette: jó üzenet a szövetségeseinknek, hogy a legjobb minőségű vadászgépekkel fogunk rendelkezni.

„Örülök a hadsereg korszerűsítésének, és hogy elszakadunk a régi orosz vadászgépektől. Most a gyakorlatban is működővé kell tenni a szerződést” – véli Kiska, aki egyben hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságot tájékoztatni kell arról, hogyan használták fel a közpénzeket a vadászgépek vásárlása során.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS