Kína ellenzi a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot, és kompromisszumra szólít fel

hirek.sk | MTI 2018. május 16., 13:39

Peking ellenzi a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat megtartását, és a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére kéri az Egyesült Államokat és Észak-Koreát, arra biztatja őket, hogy kössenek kompromisszumot a feszültség enyhítésére - közölte sajtótájékoztatóján szerdán a kínai külügyi szóvivő.

Kim Dzsong Un és Donald Trump Fotó: archívum

Arra reagált, hogy Phenjan a június 12-re tervezett észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött a Dél-Koreában zajló kéthetes hadgyakorlat miatt, illetve arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

Egy olyan helyzetben, amikor a félsziget békéjének megteremtése kulcsfontosságú lehetőséghez jut, valamennyi érintett félnek, de különösen Észak-Koreának és az Egyesült Államoknak engedékenynek kell lennie" - Lu Kang szóvivő.

Képgalériánk:
Lu Kang Fotó: archívum

Peking álláspontja szerint mindkét országnak tartania kell magát a "kölcsönös befagyasztás" tervéhez, vagyis ahhoz, Észak-Korea véget vet a rakéta- és atomkísérleteinek, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig lemond a közös hadgyakorlatról.

Lu Kang szerint Peking azt várja a felektől, hogy teremtsenek ideális feltételeket a tervbe vett csúcstalálkozóhoz, és kerüljék azokat a lépéseket, melyek tovább fokoznák a feszültséget. Kína reméli, hogy a két Korea tartja magát a panmindzsoni nyilatkozat szellemiségéhez, és tiszteletben tartja egymás jogosan felmerülő aggályait a bizalmon alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének érdekében - tette hozzá a szóvivő.
0 HOZZÁSZÓLÁS