Kimenekítették az olaszokat Líbiából milíciák összecsapásai miatt

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 03., 10:55

Kimenekítették Tripoliból az olasz diplomatákat, valamint a líbiai fővárosban és környékén dolgozó többi olasz állampolgárt az egymással rivalizáló milíciák közötti összecsapások miatt - jelentette az olasz sajtó hétfőn.

Illusztráció Fotó: archívum
A diplomatákat és az ENI olasz energiavállalat műszaki munkatársait hajóval szállították el Tripoli kikötőjéből. Mindazonáltal a tripoli nagykövetséget nem zárták be: hat olasz diplomata, valamint a biztonságukat garantáló olasz katonák és rendőrök maradtak ott szolgálatban.

Olaszország az első nyugati állam, amely 2017 januárjában újranyitotta diplomáciai képviseletét a líbiai fővárosban.

Tripoliban egy hete újultak ki az összecsapások a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzshoz hű csapatok és az ország keleti felét uraló Halifa Haftár tábornok vezette egységek között. A harcok első napján rakéta csapódott be a tripoli olasz nagykövetség melletti szállodába, és olasz elemzők nem zárták ki, hogy a támadás eredeti célpontja az olasz képviselet épülete lehetett. Giuseppe Perrone olasz nagykövet az utóbbi hetekben nem tartózkodott Líbiában.

Nemzetközi források szerint a milíciák közötti harcokban már több mint negyvenen meghaltak, a sebesültek száma pedig meghaladja a százat. Vasárnap Tripoli egyik börtönében lázadás tört ki, és mintegy 400 rab elszökött. A líbiai egységkormány rendkívüli állapotot hirdetett ki Tripoliban.

2014 óta ezek voltak a leghevesebb összecsapások az észak-afrikai országban, ahol december 10-én parlamenti és elnökválasztásokat tartanak terv szerint.
A Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozó Gilles Kepel francia politológus azt mondta: a líbiai válságot a Róma és Párizs közötti "versengés" robbantotta ki, mivel az olasz és a francia kormány egymással szembehelyezkedve favorizálja az egyik vagy másik líbiai felet az ország kőolaj- és gázmezőit tartva szem előtt. Róma Fájez esz-Szarrádzs oldalán állt, Párizs Haftár tábornok szövetségese.

Párizsban májusban tartottak újabb Líbia-konferenciát, Róma ugyanerre készült most szeptemberben. Olaszország tavaly több megállapodást kötött a líbiai kormány ellenőrzése alatt levő városokkal, a Haftár tábornok irányította helyi milíciákkal, valamint a dél-líbiai törzsekkel is a migráció megfékezése érdekében. Olasz hadihajók tartózkodnak Tripoli és Miszráta kikötőjében, és logisztikai segítséget nyújtanak a líbiai parti őrségnek. Az Il Giornale című olasz napilap szerint az ismét háború dúlta Líbiában a korábbi migrációs paktumok és egyensúlyok is érvényüket veszítik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS