Kiengedték a börtönből az izraeli katonákat megpofozó palesztin lányt

2018. július 30., 09:57
hirek.sk | MTI

Az izraeli hatóságok vasárnap kiengedték a börtönből azt a 17 éves palesztin lányt, Ahed Tamímit, aki azért töltött csaknem nyolc hónapot börtönben, mert egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát.

tamimi.jpg
Fotó: archívum

Ászáf Librati, az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője elmondta, hogy Tamímit édesanyjával együtt - akit erőszak szítása miatt szintén elítéltek - szabadon engedték, és Ciszjordániába vitték őket.

A hagyományos palesztin sálat viselő lányt több tucat támogatója fogadta szülővárosában, a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben. A fiatal a délutáni órákban tartott sajtótájékoztatóján közölte: folytatja az ellenállást, de ezt a jövőben ügyvédként kívánja tenni. Fogadkozott, hogy egyetemre megy, jogot fog hallgatni, hogy népe és a palesztin foglyok ügyét az összes nemzetközi fórumon képviselhesse. "Sok mindent megtanultam a börtönben, rájöttem, mi a megfelelő módja annak, hogy hazám ügyét megismertessem" - mondta.

A lányt 2017 decemberében vették őrizetbe, miután az izraeli katonák felpofozásának esetét megörökítő videofelvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

A 17 éves lány ellen 12 pontban, köztük súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Tamími később vádalkut kötött, amelynek keretében elismerte bűnösségét, ezért csökkentették az ellene felhozott vádpontokat, így nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték.

A Tamímiról készült felvétel részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli.

Az eset nagy visszhangot váltott ki. Tamímit a palesztinok hősként tisztelik, míg az izraeliek a lány bebörtönzéséhez vezető akciót provokációnak tekintik. Mahmúd Abbász palesztin elnök "a békés ellenállás mintaképének nevezte", aki megmutatta a világnak, hogy - Abbász megfogalmazása szerint - a palesztin emberek sohasem adják fel földjüket, és nem számít, ez mekkora áldozattal jár.

A lány "rutinos" tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket Nabi-Szálehben azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez.

A lány apja, Biszmi elmondta: a történtek után szeretnének normális életet élni.

A B'tselem izraeli civil szervezet szerint több mint 300 palesztin kiskorút tartanak fogva izraeli börtönökben.

Tamími szabadulása mellett az izraeli rendőrség szabad lábra helyezett két olasz állampolgárt is, akik a ciszjordániai Betlehemben felfestették a palesztin lány majdnem négy méter magas portréját egy falra. A két olaszt és egy palesztint szombaton tartóztatták le annak gyanújával, hogy megrongálták a "biztonsági falat" a bibliai városban. Az izraeli hatóságok érvénytelenítették az olaszok vízumát, 72 órát adtak nekik a zsidó állam területének elhagyására, különben kitoloncolják őket. Az olasz falfestőkkel együtt letartóztatott palesztint is elengedték.

 

Kövesse facebook oldalunkat is!