Kiáll a magyar kormány Boldoghy Olivér mellett

hirek.sk 2011. november 20., 10:30
BUDAPEST, POZSONY. Semjén Zsolt felháborítónak tartja, hogy Szlovákiában megpróbálnak ellehetetleníteni egy vállalkozót, amiért felvette a magyar állampolgárságot.

A magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy - a híradások szerint a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett személy kifejezett akarata ellenére, megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz - olvasható Semjén Zsolt Nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes és Répás Zsuzsa KIM Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság vezetője által szombat este kiadott közleményben.

Meggyőződésüket fejezik ki, hogy Szlovákia melynek alkotmánya egyébként hangsúlyozza, hogy senki sem fosztható meg akarata ellenére a szlovák állampolgárságtól ezzel a lépéssel megtagadja azokat az alapvető értékeket, amelyekre az Európai Unió épül. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Szlovákia egy másik uniós tagállamhoz fűződő közjogi kötelék létesítése miatt büntetést alkalmaz, eltaszítva ezzel magától saját polgárait. Magyarország, mind Szlovákia, mind az Európai Unió vonatkozásában minden jogi segítséget megad jogfosztott honfitársunknak" - írja Semjén Zsolt és Répás Zsuzsa.

Boldoghy Olivér, az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája portálunkhoz eljuttatott levelében pénteken közölte: levelet kapott a pénteki nap folyamán a pozsonyi belügyminisztériumtól, amelyben tájékoztatták, hogy törölték őt a szlovák állampolgárok jegyzékéből, s ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

Boldoghy közölte azt is, hogy a levél szerint a határozatot már továbbították is az illetékes hivataloknak, amelyek napokon belül bevonják a jogosítványát, személyi igazolványát, az útlevelét. " A szociális biztosító és a betegbiztosító állandó lakhely nélkül megszünteti a fedettségemet, és innentől nem állják az orvosi ellátásom költségeit sem" - fűzte hozzá. 

Az elmúlt hónapokban több szlovákiai magyar jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de nem kíván lemondani a szlovákról. Boldoghy Olivér az első, aki bejelentette, hogy megvonták szlovák állampolgárságát.  Szlovákia válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról tavaly hozott budapesti döntésre reagálva módosította úgy állampolgársági törvényét, hogy elveszíti az eredetit, aki felveszi egy más ország állampolgárságát.

0 HOZZÁSZÓLÁS