HIRDETÉS

Kevebb gyermeket szülnek a nők, ha anyjukkal élnek együtt

hirek.sk 2017. október 26., 09:36
BÉCS. Kevesebb gyerek születik azokban a családokban, amelyek egy háztartásban élnek a nő vagy a férfi anyjával - állapította meg egy új kutatás.

Elsősorban a fiatal, még szintén termékeny nagymamák jelentenek "konkurenciát", ami "elnyomja" a nők termékenységét - olvasható a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányban.   

Martin Fieder, a Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és kollégái 14 országban - többek között Argentínában, Görögországban, Malawiban, Szudánban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és Zambiában élő - 2,5 millió, 15-34 év közötti házas nő adatait elemezték. Ezeknek a nőknek a nagy többsége a férjével él - édesanyja és az anyósa nélkül.   

Az evolúcióbiológusok eddig úgy hitték, hogy a nagymamák támogatják lányukat és menyüket az unokák felnevelésében, a fiatal nők így több gyermeket szülnek. Kiderült azonban, hogy nem így van: mind az anyák, mind az anyósok jelenléte a háztartásban jelentősen csökkenti a nők termékenységét - állapították meg a kutatók.   

Bár korábban szülik meg első gyereküket, hamar beérik őket azok a nők, akik csak férjükkel élnek egy háztartásban. A termékenységet korlátozó hatás a szakértők szerint erősebb a nő saját édesanyja, mint az anyós jelenlétekor - mondta Fieder.   

A szakértők szerint két tényező állhat az eredmények mögött: az egyik a szaporodási konkurencia.   

"Ez elsősorban azon esetek adataiban mutatkozik meg, ahol az anya vagy anyós is fiatal és maga is termékeny. A konkurencia ekkor a legerősebb, mert ők maguk is szívesebben áldoznák idejüket és erejüket saját gyerek ellátására, mint az unokáéra" - mondta el az antropológus.   

A másik lehetséges ok az anyagi javak miatti konkurencia, ami a kutatók szerint azért valószínű, mert elemzésük számos fejlődő ország adatait is tartalmazza.   

A vizsgált országok közül a legritkábban Malawiban osztották meg háztartásukat a nők saját anyjukkal (0,8 százalék), a leggyakrabban Thaiföldön (17 százalék), az anyósukkal legritkábban az Egyesült Államokban (1,5 százalék), a leggyakrabban Irakban (53 százalék). Csak nagyon ritkán (2,5 millió esetből 460-ban) él együtt a házaspárral mindkét fél édesanyja.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS