Kétszáz diák mutatkozott be az I. Felvidéki Tehetségnapon

hirek.sk 2015. május 23., 16:32
IZSA, PATHFÜRDÕ. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége mellett, Pék László, az SZMPSZ volt elnökének az irányításával működő Felvidéki Tehetségsegítő Tanács május 22-én első alkalommal tartotta meg a Felvidéki Tehetségnapot. Az izsai kultúrházban és a pathfürdői Wellnes szálló konferenciatermében zajló eseményen Királyhelmectől Dunaszerdahelyig 14 tehetségpont 200 diákja jeleskedett.

 

 

A felvidéki oktatásügy terén történelmi pillanatnak nevezte a hagyományteremtő I. Felvidéki Tehetségnap megrendezését Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Komáromi Területi Választmányának elnöke és az országos központi iroda vezetője.

„Túlzás nélkül történelmi pillanatnak nevezhető az I. Felvidéki Tehetségnap. Az SZMPSZ mellett működő Felvidéki Tehetségsegítő Tanácshoz évek óta országszerte 18 tehetségpont kapcsolódik, amelyek eddig pályázati pénzekből fejlesztették magukat. Jókai Tiborral, az SZMPSZ országos elnökével és Vörös Mária alelnökkel együtt elhatároztuk, hogy életre hívjuk ezt az eseményt, ahol az egyes tehetségpontok bemutathatják egymásnak az eddigi munkájuk gyümölcseit, megmérettethetnek és tanulhatnak is egymástól” – nyilatkozta portálunknak a főszervező, Fekete Irén. 

A pénteki rendezvényen 14 tehetségpont képviseltette magát. A főszervező örvendetesnek nevezte, hogy a javarészt nyugat-szlovákiai diákokon és pedagógusokon kívül keletebbről: Királyhelmecről, Kassáról, valamint a Rimaszombathoz közeli Bátkáról is jelentkeztek és bemutatkoztak résztvevők. Sőt, olyan pedagógusok is jelen voltak, akik a közeljövőben szeretnének tehetségpontokat létesíteni. Vélhetően a hatásukra majd Kelet- és Közép-Szlovákiában is egyre több tehetségpont alakul, jelenleg ugyanis azokból Nyugat-Szlovákiában van több – ez indokolta az I. Felvidéki Tehetségnap helyszínválasztását is.

 

 

A fellépésekhez szükséges színpaddal is rendelkező izsai kultúrházban tartott ünnepélyes megnyitó után délelőtt a művészetekkel, így a népdallal és néptánccal, látványtánccal és  versmondással foglalkozó tehetségpontok bemutatkozása zajlott.

Fellépett a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola (AI), a búcsi Katona Mihály AI, a nemesócsai Móra Ferenc AI, a gútai II. Rákóczi Ferenc AI és a komáromi Jókai Mór AI tehetségpontja, valamint a „Csillagok teremtője” című népdalverseny győztese az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolából és Óvodából, továbbá a tavalyi Kaszás Attila Versmondó Fesztivál három győztese. Konferált a Médiasztár dunamocsi győztese. Fekete Irén portálunknak nyilatkozva kiemelte a házigazda hozzáállását is, s köszönetet mondott Domin Istvánnak, Izsa polgármesterének és a község önkormányzatának a rendezvény példaértékű támogatásáért.

Délután a kutató diákoké volt a főszerep – főleg természettudományi tárgyakkal kapcsolatos előadások, prezentációk, gyakorlati foglalkozások kerültek terítékre a patfürdői Wellness Szálló műszakilag jól felszerelt konferenciatermében. Mivel azonban ez a helyszín az izsai kultúrháznál a kiállítások szervezésre alkalmasabbnak bizonyult, a képzőművészettel foglalkozó tehetségpontok is ott állították ki a műveiket. Akik pedig nem tudták képviseltetni magukat, azok kisfilmeket küldtek az I. Felvidéki Tehetségnapra, hogy a jelenlevők az ő munkájuk termését is szemrevételezhessék.

„Kiemelném egy dunaszerdahelyi végzős középiskolás, Sághy Péter szereplését, aki kémiai kutatásaival kápráztatott el bennünket. Köztudott, hogy az országos Kincskeresők-versenyben helytörténeti kutatások terén jeleskedhetnek a diákok. A hetényi Tarczy Lajos AI és a búcsi Katona Mihály AI Tehetségpont ilyen jellegű bemutatója is helyet kapott a seregszemle műsorában. Érdekes volt a rimaszombati - bátkai Pro Scholis „Mesterségünk címere” című projektje is, amelyben a böllérmesterséget mutatták be. Meghallgathattuk a győri Mobilis a "Fény éve" témakörben tartott előadását is” – ecsetelte a történteket Fekete Irén.  Az említettek mellett a királyhelmeci Vizuális műhely, a kassai Talentum Programozóműhely, a gútai MTNY Magán Szakközépiskola Médiasztár Tehetségpontja és a nemesócsai Móra Ferenc AI is bemutatkozhatott a nagyközönségnek.

A szervezők ígérete szerint jövőre folytatás következik, azaz megrendezik a II. Felvidéki Tehetségnapot. Érdemes újabb hazai tehetségpontokat is létrehozni, amivel kapcsolatban a központi irodavezető a következőt tanácsolta: „Az újabb tehetségpontoknak először a magyarországi Tehetségsegítő Tanácsnál kell nyilvántartásba vetetniük magukat, majd kapcsolódhatnak az SZMPSZ Felvidéki Tehetségsegítő Tanácsához. Miután kiírjuk a vonatkozó pályázatot, az új tehetségpontok is pályázhatnak majd anyagi támogatásért”.

 

 

Évközben az összmagyar „tehetség-programot” elindító magyarországi Tehetségsegítő Tanács sokat segít a felvidéki tehetségpontoknak. Így például a határon túli tehetségpontok vezetőit rendszeresen meghívják az anyaországban zajló tanácskozásokra és az ottani tehetségpontok bemutatkozására – ezzel is ösztönözve a felvidéki tanárokat és diákokat hasonló jellegű tevékenység végzésére.

„A Magyarországon kidolgozott, mentor és mentorált szoros együttműködésén alapuló program teljeskörű felvidéki meghonosításához elsősorban még több pénzre lenne szükségünk – ez ugyanis nálunk még nagyon gyerekcipőben jár. Konkrét példával élve, ha egy különösen tehetséges ifjú zongorista angol nyelvtudása hiányos, akkor annak érdekében, hogy helyt tudjon állni a külföldi koncerteken, segítséget kap egy nyelvtudását fejlesztő mentortól. Tehát nem abban fejlesztik őt, amiben már amúgy is kiváló képességekkel bír, hanem a sikerességéhez szükséges hiányosságát pótolják. A tehetség nagy ajándék, ami folyamatos támogató védelemre szorul. Időnként bátorítani-terelgetni kell az ifjú tálentumokat, máskor meg lenyesegetni az esetleges vadhajtásaikat. Csak ilyen bánásmóddal érhető el, hogy kiteljesedjenek, ne pedig elhervadjanak” – mondta az I. Felvidéki Tehetségnap főszervezője, Fekete Irén.

0 HOZZÁSZÓLÁS