HIRDETÉS

Két idegen nyelv lesz kötelező az iskolákban?

hirek.sk 2017. november 02., 10:38
POZSONY. Az angolhoz kötelezően a német nyelv vagy az orosz nyelv – az Állami Pedagógiai Intézet bevezetné az alapiskolák tanulói számára a kötelező második idegen nyelvet, hogy később megkönnyítse számukra az álláskeresést. Az igazgatók nem igazán támogatják ezt a tervet, úgy vélik, hogy a gyermekek számára ez túl megterhelő lesz.

Az elképzelés szerint a második idegen nyelv az alapiskola 6-9. évfolyamában lenne kötelező. Azokat az iskolákat érintené a rendelet, ahol az oktatás nyelve a szlovák nyelv.

„Nem elhanyagolható szempontja a második idegen nyelv megerősítésének a gazdasági hatékonyság sem” – mondta ¼udovít Hajduk, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója. Szerinte a szakemberek idegennyelv-ismerete azokban a vállalatokban, amelyekben a fő partnerek külföldi cégek, konkurenciamentes belépőjegyet jelent a munkaerőpiacra. „Leginkább a szakközépiskolák és szakmunkásképzők befejezése után“ – egészítette ki Hajduk. Szlovákiában jelenleg 400 francia és 140 német cég működik.

Az Állami Pedagógiai Intézet nemrég külföldi művelődési intézetek képviselőivel tárgyalt. „A Német Szövetségi Köztársaság, a Francia Köztársaság, a Szlovákiai Francia Intézet és a pozsonyi Goethe Intézet támogatják az idegennyelv-oktatás bővítésére vonatkozó javaslatunkat, és további szinteken is támogatni fogják azt“ – jegyezte meg Hajduk. Az említett intézmények munkatársai az elkövetkező napokban az oktatásügyi minisztérium képviselőivel fognak tárgyalni.

Jelenleg az alapiskola 3.osztályától egy idegen nyelv a kötelező, leggyakrabban ez az angol nyelv. Az iskolának a választható tantárgyakra szánt órakeretből még egy idegen nyelvet kell kínálnia a tanulóknak a 7-9. évfolyamban. A legelterjedtebb idegen nyelvek a német, az orosz és a spanyol nyelv. Ezek az idegen nyelvek önként tanulhatóak.

Az oktatási tárca tudatosítja a két idegen nyelv ismeretének előnyeit. „Jelenleg azonban nem tartjuk prioritásnak a második idegen nyelv besorolását a kötelező tantárgyak közé“ – közölte az oktatásügyi minisztérium sajtóosztálya hozzátéve, az első helyre inkább az oktatás minőségét helyezik. Ezért 2015-ben az Állami Művelődési Programmal megerősítették a természettudományi tantárgyak oktatását. „A természettudományi tantárgyak területén a nemzetközi felmérésekben a tanulók gyengébb eredményeket értek el, és nagyobb hangsúlyt helyezünk a gyermekek műszaki jellegű művelődésére is“ – tájékoztatott a minisztérium.

Az alapiskolák igazgatói attól tartanak, hogy a két idegen nyelv bevezetése nagyon igényes lesz a tanulók számára. „Ez értelmetlen dolog, a tanulók gyakran nem tudják rendesen a szlovák nyelvet sem, és nyelvészekből hiány van“ – figyelmeztetett Ján Papuga, a pozsonyi Riazanská Utcai Alapiskola és Óvoda igazgatója, aki a jelenlegi önkéntes formát részesíti előnyben. „Meg kell fontolni, hogy a tanuló rendesen foglalkozzék-e a szlovák nyelvvel és az angol nyelvvel, vagy kínozzuk a gyermekeket a következő idegen nyelvvel, leginkább a gyengébb vagy a viselkedészavarral küszködő tanulókat“ – véli az igazgató.

A jelenlegi modell jobban tetszik Antónia Mündelovának, a kassai Tűzoltó Utcai Alapiskola igazgatójának. „Nem látjuk hatékonynak a javaslatot. Az olyan tanulót, akinek gondot okoznak az alaptantárgyak, mint a szlovák nyelv vagy a matematika, nem terhelhetjük le egy másik idegen nyelvvel” – szögezte le az igazgatónő.

Ezért a hetedikeseknek a német és orosz nyelven kívül választható tantárgyként kínálják az informatikai készségek nevű tantárgyat, amelyen a gyermekek programozást tanulnak. „Nincs mindenkinek tehetsége az idegen nyelvekhez” – emlékeztetett Mündelová.

Eva Tchuríková, a pályini (Palín) alapiskola igazgatónője arra mutatott rá, hogy szervezési szempontból sem lenne könnyű a kötelező idegen nyelv heti két órában történő bevezetése a hatodikosok számára. „Néhány évfolyamban csak egy óra áll a rendelkezésünkre. Milyen tantárgy rovására történne ez? Vagy egy órával több órájuk lenne a tanulóknak?” – tette fel a kérdést az igazgatónő. Hozzáfűzte, a tanulók többsége a felső tagozaton alternatív tantárgyat választ a nyelvekhez, mint például a családi életre való nevelést, ahol a mindennapi élet gyakorlati dolgait sajátítják el.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS