Két év börtönre ítélték a volt miniszterelnököt

hirek.sk | MTI 2018. május 23., 15:09

Hivatali visszaélés vádjával két év börtönbüntetésre ítélte Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt egy szkopjei bíróság szerdán - közölte a Vesti.mk macedón hírportál.

Az ítélethirdetéskor a jobboldali politikus nem volt jelen, ügyvédei fellebbezést jelentettek be. A vád szerint Nikola Gruevszki miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

A vádiratban az olvasható, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó Gruevszki 2012-ben kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy egy 600 ezer euró (191,28 millió forint) értékű Mercedes S600 típusú, páncélozott gépjárművet vásároljon a kormányfő számára.

A luxusautó megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek, Gordana Jankuloszkának az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

A Mercedes eladásáról már februárban döntött a tavaly május óta kormányzó szociáldemokrata kabinet.
Nikola Gruevszki ellen további négy eljárást folytat a szkopjei igazságügy.

0 HOZZÁSZÓLÁS