Készülőben a konfliktusokra

Hírek.sk 2019. február 13., 12:23

Borús képet fest a jövőről a világ talán legfontosabb biztonságpolitikai konferenciája elé időzített, tegnap nyilvánosságra hozott jelentés. „Ha mindenki egy ellenséges világra rendezkedik be, annak eljövetele eleve elrendeltetett. A hidegháború utáni korszak és az azzal kapcsolatos általános optimizmus véget ért” – állapítja meg a tanulmány, amely szerint elkerülhetetlen a Washington, Peking és Moszkva között zajló nagyhatalmi versengés korszaka.

Wolfgang Ischinger: az Európai Uniónak nincs B terve arra, miként védje meg magát Fotó: Annegret Hilse
Míg a Kína és az Egyesült Államok közötti konfrontáció leginkább kereskedelmi-gazdasági jellegű, addig a Fehér Ház és a Kreml között katonai-védelmi viták zajlanak, hiszen nemrég függesztették fel a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló úgynevezett INF-szerződést, s fegyverkezési verseny zajlik Oroszország és NATO között a kelet-európai térségben. Emiatt más fegyverzeti megállapodások, például a 2021-ben lejáró, a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló szerződés jövője is bizonytalan – olvasható a jelentésben.

Az 1963 óta minden évben megtartott, idén február 15. és 17. között megrendezendő müncheni biztonságpolitikai konferencia fő szervezője, Wolfgang Ischinger, Németországi egykori washingtoni nagykövete a liberális világrend elmúlása, az intézményekre, szabályokra és jogokra épülő világrend összeomlása miatt aggódik a leginkább – erről tegnapi sajtótájékoztatóján beszélt.

A jelentés bírálja Donald Trump amerikai elnököt, mondván: kormányzata egy emberi jogok utáni világban él, s olyan illiberális vezetőknek udvarol, mint Jair Bolsonaro brazil vagy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök. A tanulmány szerint erre az új, formálódó világrendre az Európai Unió nincs felkészülve, nincs B terve arra vonatkozóan, hogy miként védje meg magát. Wolfgang Ischinger a maga részéről Franciaország atomfegyverzetét javasolta Európa védernyőjének, amelynek fenntartását ezentúl egész Európának finanszíroznia kellene. A nagykövet szerint egyébként az idei év sorsdöntő lesz Európának az európai parlamenti választások miatt.

Az idei fórum legjelentősebb résztvevői között érdemes megemlíteni Mike Pence amerikai alelnököt, Szergej Lavrov orosz külügyminisztert és Angela Merkel német kancellárt. Emmanuel Macron francia államfő nemrég lemondta részvételét, aminek elemzők szerint köze lehet az otthoni válsághoz, illetve ahhoz is, hogy Franciaország nemrég kinyilvánította: az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték projektjét szigorúbban kellene ellenőrizni, ezzel pedig összetűzésbe került Merkellel.

Forrás: Magyar Nemzet
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS