HIRDETÉS

Késes támadások Bécsben - Négy súlyos sebesült

hirek.sk 2018. március 08., 19:21
BÉCS. Négy ember súlyosan megsebesült két késes támadásban szerda este az osztrák fővárosban, a támadások indítéka azonban egyelőre nem ismert, ahogy az sem, hogy a két eset között van-e összefüggés - közölte a rendőrség egyik szóvivője. A támadással kapcsolatban csütörtökön őrizetbe vettek egy 23 éves gyanúsítottat, sajtóinformációk szerint egy afgán férfiról van szó.

Mindkét késelés Bécs második kerületében történt, ahol a híres Prater park és a Praterstern néven ismert közlekedési csomópont is található.   

"Egy férfi késsel rátámadt egy családra, egy apára, egy anyára és 17 éves lányukra. Három áldozatát súlyosan megsebesítette, életveszélyes állapotban vannak" - mondta el a szóvivő, hozzátéve, hogy a család tagjai osztrák állampolgárságúak. Osztrák hírportálok szerint anya és lánya állapotát már stabilizálták, de az apa állapota még kritikus.

A rendőrség közlése szerint az eset a Praterstrasse egyik metrókijárata közelében, egy japán étterem előtt történt, és a tettes a Praterstern csomópont irányában menekült el. Közben fenyegetőzve kiabált a járókelők felé.

Ez utóbbi helyen fél órával később egy másik támadás is történt, egy csecsenföldi férfit sebesítettek meg késsel életveszélyesen.

"Nem tudjuk, hogy mennyire függenek össze és egyelőre semmit sem tudunk az indítékokról" - tette hozzá kérdésekre válaszolva a szóvivő. A támadóról csak annyit tudott mondani, hogy egy férfit keresnek.  

A rendőrök később őrizetbe vettek egy kezén megsérült afgán állampolgárságú férfit, akit a második támadás elkövetésével gyanúsítanak, de további részleteket egyelőre nem közöltek.

Az OE24 portál arról ír, az egyik szemtanú azt mondta, hogy elkövető azt kiabálta: „Allah, Allah". Azt még vizsgálják, hogy az afgán migráns követte-e el az első késes támadást is.

Õrizetbe vettek egy gyanúsítottat

Õrizetbe vettek csütörtökön Ausztriában egy 23 éves gyanúsítottat az előző esti bécsi késelésekkel kapcsolatban - közölte a rendőrség.

A szóvivői közlemény szerint a férfit azután vették őrizetbe, hogy megkéseltek egy 20 éves férfit, akit a mentők életveszélyes sérüléssel vittek kórházba. Egyelőre nem tudják, hogy - egy órával az említett támadás előtt - ki késelte meg azt a háromtagú családot - egy 67 éves apát, egy 56 éves anyát és 17 éves lányukat -, amelynek tagjai szintén életveszélyes sérüléseket szenvedtek.

A bécsi rendőrség nagy erőkkel vonult ki a belváros közeli helyszínre. Az esethez közeli metróállomást átmenetileg lezárták.

Beismerte mindkét késes támadást az őrizetbe vett afgán férfi

Beismerte a korábban őrizetbe vett 23 éves afgán férfi, hogy ő szúrt és sebesített meg súlyosan egy háromtagú osztrák családot és egy negyedik embert Bécsben - közölte az osztrák rendőrség csütörtökön.

A beszámoló szerint a férfi "rossz, agresszív hangulata és élethelyzetével kapcsolatosan érzett feldúltsága" miatt hajtotta végre a támadásokat. Az osztrák rendőrség közleménye szerint a gyanúsított cáfolta, hogy támadásai politikai indíttatásúak voltak.

A rendőrség szóvivőjének korábbi közleménye szerint a gyanúsítottat az után fogták el, hogy Bécs Leopoldstadt kerületében szerda este megkéseltek egy 20 éves férfit, akit a mentők életveszélyes sérüléssel vittek kórházba. Az újabb jelentések szerint a 20 éves áldozat szintén afgán állampolgárságú, szemben a korábbi beszámolókkal, amelyek csecsen származásúként említették.

Fél órával az említett támadás előtt a gyanúsított egy másik helyszínen, de ugyanabban a kerületben egy háromtagú osztrák családot - egy 67 éves apát, egy 56 éves anyát és 17 éves lányukat - késelt meg. Az apát a szívén érte a szúrás, és a helyszínre a támadás után nem sokkal kiérkező rendőrök egyike élesztette újra.

A különböző hírügynökségek értesülései szerint az apa még életveszélyes állapotban van, az anya és a lányuk már nem, és nincs már életveszélyben a 20 éves áldozat sem. A rendőrség nem közölt további részleteket velük kapcsolatosan.

Míg a család elleni támadás az első beszámolók szerint "véletlenszerűnek" tűnik, a támadó közölte a rendőrséggel, hogy ismerte a negyedik, vele azonos állampolgársággal rendelkező áldozatát, akit "kifejezetten keresett", mert "felelősnek tartja őt korábbi kábítószer-függőségéért".

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS