2019. május 7., 09:19

Katasztrofális következményekkel járna az amerikai katonai beavatkozás Venezuelában - véli az orosz külügyminiszter

Az Egyesült Államok esetleges katonai beavatkozása Venezuelában nemcsak, hogy nem lenne igazolható, de katasztrofális következményekkel is járna - figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval folytatott hétfői tanácskozását követően a finnországi Rovaniemi városában.

lavrov-pompeo.jpeg
Fotó: Facebook

A két tárcavezető az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén egyeztetett.

Lavrov szerint az Egyesült Államok tisztségviselői értik, hogy a venezuelai válságnak nem lehet katonai megoldása.

"Amerikai, európai és latin-amerikai kollégáimmal folytatott egyeztetéseim alapján nem látom, hogy bárki is támogatna egy megfontolatlan katonai megoldást. Remélem, hogy ezt a mindenkinél meglévő felfogást átültetik gyakorlati politikává, hogy nem lesz katonai megoldás, mert az katasztrofális lenne" - fogalmazott az orosz tárcavezető.

Lavrov újságíróknak azt mondta, hogy a megbeszélés konstruktív légkörben zajlott, és apró előrelépéseket sikerült elérni a stratégiai nukleáris stabilitás kérdésében is. Hangsúlyozta: a több mint egyórás megbeszélésen a reálpolitikára összpontosítottak, nem pedig a sajtóban megjelent nyilatkozatokra. Úgy vélte, előrelépést sikerült elérni Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök néhány napja lezajlott telefonbeszélgetésén felvetett kérdések további megvitatásában.

"Regionális helyzetek egész sorát vitattuk meg, amik nemcsak az ENSZ, de általában is a nemzetközi kapcsolatok napirendjén szerepel, és szót ejtettünk a stratégiai stabilitással kapcsolatos kérdésekről is" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta: biztos abban, hogy Putyin és Trump a tavalyi helsinki csúcsot követően ismét találkozni fog. "Az elnökök megállapodtak abban, hogy találkozni fognak, amikor lesz rá lehetőségük. Biztos vagyok abban, lesz rá lehetőség, ezt majd a Kremlben fogják bejelenteni" - fűzte hozzá Lavrov.

Lavrov nyilatkozatára reagálva Pompeo újságírók előtt elmondta: "jó beszélgetést" folytatott Lavrovval, sokféle kérdésről szó esett, így bízik abban, hogy sikerül Oroszországgal azokon a területeken előrelépést elérniük, melyek mindkét országnak közös érdeke.

Az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, hogy a két országnak vannak meglehetősen különböző érdekeik, ugyanakkor szándékukban áll, hogy megpróbáljanak új utakat találni, ahol valódi fejlődést tudnak elérni olyan területeken, ahol "egymást fedő érdekeik vannak, bármilyen csekélyek is azok".

Pompeo szót ejtett továbbá Iránról is, elmondta: az Egyesült Államok Irán részéről olyan tevékenységeket észlelt, melyek "lehetséges eszkalációt" jelezhetnek. Emiatt megtesznek minden megfelelő lépést, mind biztonsági szempontból, mind az elnök lehetőségei szempontjából; azért, hogy ha valami tényleg történne, az amerikai elnöknek többféle választási lehetősége legyen. Mindez egy nappal azután hangzott el, hogy az Egyesült Államok közölte, az amerikai kormányzat repülőgép-hordozót és bombázó alakulatot küldhet a térségbe, hogy ezzel ellensúlyozzák az iráni kormányerők jelentette fenyegetését.

Trump és Putyin május 3-án folytatott telefonbeszélgetést. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint a két elnök egyebek mellett megvitatta a venezuelai helyzetet, a kelet-ukrajnai konfliktust és Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének ügyét, valamint egy lehetséges új nukleáris egyezményről is egyeztettek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.