HIRDETÉS

Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben

2011. február 27., 11:35
VALETTA, BUDAPEST, POZSONY, PRÁGA. Moammer Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben, majd visszatért Tripoliba - értesült vasárnap máltai repülésirányítói forrásokból az ANSA olasz hírügynökség.
VALETTA, BUDAPEST, POZSONY, PRÁGA. Az idézett légiirányítók szerint a vallettai nemzetközi repülőtér irányítótornya pénteken regisztrálta Kadhafi ezredes magángépének áthaladását Minszk irányába, majd visszatérését vasárnap reggel, s leszállását Tripoli Mitiga repülőterén. A kiszivárgott értesülések szerint a gép pilótája felvette a kapcsolatot a vallettai és a budapesti irányítótornyokkal is. Az olasz hírügynökség által ismertetett repülési terv szerint az 5A-DCN regisztrációs számú, Dassault Falcon típusú repülőgép péntek délután szállt le Minszkben, majd líbiai helyi idő szerint vasárnap 12 óra 30 perckor tért vissza Tripoli, a főváros repülőterére, Mitigára.

Forrás: internet


Az nem ismeretes, kik tartózkodtak a gépen. Nem ismeretes egyelőre az sem, hogy ugyanarról a gépről van-e szó, amelytől szerdán Bejrútban megtagadták a leszállási engedélyt, s amelynek fedélzetén a Kadhafi család egyik tagja, feltételezések szerint egyik, libanoni származású menye lehetett.
    A máltai kormány tagadta, hogy tudomása lett volna arról, miszerint Kadhafi lánya, Aisa utazott volna azon a Libyan Arab Airlines tulajdonában lévő, ATR-42-es típusú repülőgép fedélzetén, amelytől Valletta az utóbbi napokban megtagadta a leszállási engedélyt.    Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szoros kapcsolatokat ápol Kadhafi ezredessel.
 
Az ENSZ szankciókkal sújtotta Kadhafit
 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta szombaton Moammer el-Kadhafit és családtagjait, illetve a líbiai vezető közvetlen környezetéhez tartozó személyeket. A Biztonsági Tanács egyúttal fegyverembargó elrendelése mellett a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé terjesztette a líbiai vérengzések kivizsgálását. A testület mély aggodalmát fejezte ki a líbiai helyzet miatt, elítélte az erőszakot és a polgári lakosság elleni erő alkalmazását, az emberi jogok széles körű és módszeres megsértését. A BT fegyverszállítási embargót, valamint az említett személyek bankszámláinak befagyasztását is elrendelte. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte: az Egyesült Államok kapcsolatot keres a Líbia keleti részén működő ellenzéki csoportokkal.
 
Megalakult Líbiában az átmeneti kormány
 
    Az országban két ellenzéki vezető testület is alakult egy napon belül: Muhammed Abdel Dzsalil volt líbiai igazságügyi miniszter átmeneti kormányt alakított a kelet-líbiai Bengáziban, pár órával később ugyanott bejelentették egy Nemzeti Tanács létrejöttét is.  Hangsúlyozta, hogy Líbiának egységes országnak kell maradnia. Az átmeneti kormányt azonnal támogatásáról biztosította Ali Audzsali, Líbia washingtoni nagykövete és Ibrahim Dabbasi, Líbia ENSZ-nagykövete is. Hafiz Ghoga szóvivő leszögezte, nem látnak semmilyen lehetőséget a párbeszédre a Kadhafi-kormányzattal. A testült egyik célja a Kadhafival szembeni tripoli ellenállás segítése katonai és más eszközökkel.

Forrás: internet


A Líbiát 42 éve vezető Kadhafi kedden kijelentette, nem hagyja el Líbiát, inkább hazájában mártírhalált hal. Szemtanúk beszámolói szerint Kadhafi harckocsikat, harci repülőgépeket és zsoldosokat is bevet uralma fenntartása érdekében. Dr. Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete helytállónak tartja Kadhafi fiának azt a kijelentését, hogy polgárháborús helyzet van az országban. A magyar munkavállalók már elhagyták az országot.
 
Szlovákia bezárta tripoli nagykövetségét, a csehek evakuálnak
 
A szlovák diplomácia 54 Líbiában élő szlovák állampolgárt tart számon, közülük 18 fiatalkorú. Mikulás Dzurinda külügyminiszter pénteki közlése szerint 16 személyt a tárca nem tudott felkutatni, keresésüket azonban folytatják. A szlovák külügyminisztérium szombaton közzétette, hogy bezárta a líbiai nagykövetségét. A tripoli nagykövetséget Mikulás Dzurinda külügyminiszter utasítására zárták be a folytatódó zavargások miatt. A líbiai diplomáciai feladatokat a helyzet rendezéséig a kairói szlovák nagykövetség látja majd el.
    Csehország vasárnap szintén bezárta tripoli nagykövetségét. A cseh diplomatákat vasérnap magyar segítséggel evakuálták a líbiai fővárosból. A cseh külügyminisztérium szombaton felszólította az összes Líbiában tartózkodó cseh állampolgárt, hogy saját érdekében mihamarabb hagyja el az országot, mert az ottani helyzet "kritikussá vált".
0 HOZZÁSZÓLÁS