HIRDETÉS

Kadhafi biztos népe támogatásában

2011. március 09., 15:09
PÁRIZS/RABAT/ISZTAMBUL/ ANKARA/STRASBOURG. "Gyarmatosító összeesküvéssel" vádolta a Nyugatot Moammer Kadhafi líbiai vezető egy szerdán sugárzott tévéinterjúban.
PÁRIZS/RABAT/ISZTAMBUL/ANKARA/STRASBOURG. "Ismét gyarmatosítani akarják Líbiát. Ez egy gyarmatosító összeesküvés" - mondta Kadhafi az LCI francia hírtelevíziónak adott interjúban, amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nyugat, így Franciaország is a felkelőket támogatja. Arról is faggatták Kadhafit, hogy fontolgat-e emiatt "megtorló intézkedéseket" Franciaország ellen. Azt válaszolta, hogy az a jövőbeni európai látogatásaitól függ, amikor majd befejeződnek a mostani események.
    Szavai szerint olyan tervek vannak, hogy országa Nagy-Britannia, Franciaország vagy az Egyesült Államok gyarmatává válna. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az európai országok már ellenőrzésük alatt tartják a kőolajtartalékokat a Perzsa-öbölben és Irakban.

Forrás: internet

A líbiai vezető az ellenzéki Átmeneti Nemzeti Tanácsot "árulók gyülekezetének" nevezte, amely Bengázit, az ország második legnagyobb városát, brit kézre akarja adni. Kadhafi végül kijelentette, hogy biztos a líbiai nép támogatásában.
    A kormányerők kedden fokozták a nyomást a felkelőkre, légi- és szárazföldi támadásokat intéztek ellenük Kelet- és Nyugat-Líbiában. A halott város képét mutató az-Závijában szerdán egyre közelebb jutottak az ellenzék kezén lévő központi térhez. Egy szemtanú kedden arról számolt be, hogy az-Záviját - amely a legközelebb van Tripolihoz - már visszafoglalták a kormányerők, utcáin harckocsik és harcjárművek dübörögnek, s vaktában lőnek házakra. Egy helyi lakos szerdai közlése szerint harci gépek és tankok kedden reggeltől késő estig támadták a várost, de annak egy része még a felkelőké. Közben egyre többen sürgetik egy repüléstilalmi övezet létrehozását az országban.

Forrás: internet

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentette: nem az Egyesült Államoknak kell kezdeményeznie, hogy vezessenek be zárlatot Líbia légterében, és a bevezetésről az ENSZ-nek kell döntenie.
   Kadhafi a TRT török televíziónak azt nyilatkozta: a líbiai nép fegyvert fog a nyugati hatalmak ellen, ha zárlatot akarnak bevezetni az ország légterében, mert e lépésükből kiderülne valódi céljuk: ellopni Líbia olaját. Kadhafi a kedd este Tripoliban felvett interjúban megismételte azt a vádját, hogy a lázadás az al-Kaida műve, és figyelmeztetett, hogy ha a terrorhálózat a hatalmába keríti Líbiát, akkor "káosz lesz az egész térségben, egészen Izraelig". Ismét felvázolta azt a rémképet, hogy afrikai menekültek árasztják el Európát.
 
 Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető saját népe bombázásával elveszítette legitimitását.
    Schmitt Pál magyar köztársasági elnök Strasbourgban a maga részéről szerdán felszólította az Európai Uniót, hogy a líbiai légtérzárról folytasson konzultációt az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy közösen jussanak döntésre.
    Barack Obama és David Cameron kedden telefonon vitatta meg a líbiai helyzetet. Az amerikai elnök és a brit kormányfő egyetért abban, hogy Líbiát illetően közös célnak kell lennie, hogy leállítsák az erőszakcselekményeket, és elmozdítsák a hatalomból Moammer Kadhafi líbiai vezetőt. A két politikus áttekintette az erőszakkal szembeni akciók teljes kelléktárát, kezdve a megfigyeléstől, a humanitárius segítségnyújtáson és a fegyverembargón keresztül a légi tilalmi zóna létesítéséig. Obama és Cameron abban állapodott meg, hogy folytatják a fellépés tervezését, ideértve a NATO-n belül is - közölte a Fehér Ház.
0 HOZZÁSZÓLÁS