Juncker: "már nincs napirenden az észak-afrikai migránstáborok javaslata"

hirek.sk | MTI 2018. október 26., 17:19

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken bejelentette, hogy már nincs napirenden az a javaslat, miszerint létesüljenek Észak-Afrikában az Európai Unió segítségével migránstáborok.

Jean-Claude Juncker Fotó: Reuters

Juncker erről Tuniszban beszélt sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jusszef Sahíd kormányfővel. Juncker szavai szerint nem csupán lekerült a napirendről a javaslat, hanem - mint mondta - "sohasem lett volna szabad felkerülnie".

Az Európai Unió vezetői júniusban kérték meg az Európai Bizottságot, hogy tanulmányozza észak-afrikai migránstáborok létesítésének lehetőségét. A táborokban addig tartózkodtak volna az EU-tagállamainak valamelyikébe igyekvők, míg célországukban el nem bírálták volna menekültkérelmüket.

Az észak-afrikai országok nem fogadták jól a táborok ötletét, és az EU-n belül is akadtak kétkedők, akik aggályuknak adtak hangot a táborok törvényességét és gyakorlati hasznát illetően.
Az észak-afrikai országok közül egyebek közt Líbia és Tunézia merült fel táboroknak helyszíneként. Líbia határozottan tiltakozott és Tunézia sem lelkesedett.
0 HOZZÁSZÓLÁS