Jobboldali siker Szlovéniában

Hírek.sk 2018. november 19., 15:46

Nem okozott meglepetést a vasárnap megrendezett szlovén helyhatósági választások eredménye: a nagyobb városokban – Koper kivételével – a konzervatív pártok jobban teljesítettek, mint négy évvel korábban, a centrista pártok további területeket veszítettek, míg a függetlenek még nagyobb teret nyertek, ezzel pedig folytatódott a több éve tartó tendencia – írta a helyi sajtó hétfőn.-

Janez Jansa Fotó: MTI

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett a pártok közül a tanácsok megválasztásában Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, a jobboldali ellenzéki Szlovéniai Demokrata Párt (SDS) nyerte el a legtöbb voksot, a szavazatok 16,74 százalékát. A kormányzó Szociáldemokraták (SD) 10,13, az ellenzéki jobbközép Új Szlovénia (NSi) 6,4, a parlamenten kívüli Néppárt (SLS) pedig 6,2 százalékot nyert. A függetlenek a listás szavazáson 32,06 százalékot szereztek.

Nagy nyertes lett Jansa

Jansa a választások éjszakáján kiemelte: „az eredmények azt mutatják, hogy csak az SDS-re országszerte többen szavaztak, mint a kormányzó koalícióra összességében.” A 2018. június eleji parlamenti választást az SDS nyerte meg, 25 mandátumot szerezve a 90 tagú nemzetgyűlésben, de nem tudott kormányt alakítani. A jelenlegi kisebbségi kormánykoalíció öt baloldali pártból áll: Marjan Sarec Listájából (LMS), a szociáldemokratákból, Miro Cerar ügyvivő kormányfő Modern Közép Pártjából (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártjából (Stranka AB) és a nyugdíjaspártból (DeSUS), amelyet a Baloldal (Levica) párt kívülről támogat.

212 önkormányzatnál 156 helyen a voksok abszolút többségével került ki a győztes jelölt, a többi körzetben két hét múlva második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével. A függetlenek itt is diadalmaskodtak, 87 független polgármestert választottak meg a szlovén választók az első körben. A pártok közül a néppárt szerepelt a legjobban, 23 polgármesteri helyet szerzett. A szociáldemokratáknak 14, az SDS-nek 12, az NSi-nek 8 polgármesterét választották meg. A kormánykoalíció négy másik pártja közül mindössze Miro Cerar volt kormányfő pártja szerzett egy polgármesteri helyet.

Ljubljanában újra egy baloldali szellemiségű független jelöltet, Zoran Jankovic üzletembert választották meg immár negyedszer polgármesternek, a listája a szlovén fővárosban a szavazatok 60,65 százalékát nyerte el.

Visszaszorult az expolgármester kormányfő pártja

Marjan Sarec kormányfő pártja, amely országos szinten először júniusban mérette meg magát az általános választásokon, most, a fél évvel későbbi helyhatósági választásokon első körben nem tudott polgármesteri helyet szerezni, még Kamnik városában sem, ahol Sarec több ciklusban volt polgármester. A kormányfő a választások előtt ígéretet tett arra, hogy együttműködik a polgármesterekkel, mert szavai szerint az előző kormány nem értette az önkormányzatok munkáját.

A szlovén választók 212 – ebből 11 városi – járás élére választottak polgármestert, valamint listáról tanácstagokat. A városi járásokban 87, a vidéki járásokban 688 polgármesterjelölt, míg a városi járások tanácsaiban 4402, a vidéki járások tanácsaiban 22 ezer 309 képviselőjelölt mérette meg magát.

A magyar kisebbség öt járásban választhatta meg a nemzeti önkormányzatok tanácsának tagjait. Ezek a tanácsok delegálnak majd képviselőket a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsába, akik maguk közül választanak elnököt, azaz a muravidéki magyarok legfőbb politikai képviselőjét.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS