HIRDETÉS

Javulhat a magyar-osztrák viszony Kurz kancellársága esetén

hirek.sk 2017. november 02., 15:17
BUDAPEST, BÉCS, BUKAREST. Ha a néppárti (ÖVP) Sebastian Kurz lesz Ausztria kancellárja egy az ÖVP és a Szabadságpárt (FPÖ) alkotta koalíció élén, akkor jó esély van arra, hogy a korábbinál jobb kapcsolat alakuljon ki Magyarország és Ausztria között - jelentette ki az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ebben az esetben nemcsak Magyarország és Ausztria között erősödhet az együttműködés, hanem Ausztria és a visegrádi négyek (V4) között is, ami Európában is felértékeli az országcsoportot - közölte Törcsi Péter.   

Úgy vélekedett: Kurz vezetésével és az FPÖ támogatásával egy teljesen új politikai látásmód kerülhet előtérbe Ausztriában. Ez sokkal inkább a közép-európai együttműködésre fókuszál, mint hogy azt lesse Bécs, hogy Berlin milyen lépéseket tesz.   

Hozzátette: ez nem választja el Közép-Európát Nyugat-Európától, hanem az osztrákok segítségével összeköti az országcsoportokat, a V4-eket és a francia-német tengelyhez kötődő tagállamokat.

Nem merült fel Románia csatlakozása a visegrádi négyekhez

Románia nem fog a visegrádi négyekhez (V4) csatlakozni, a V4-eknek sem áll szándékukban bővíteni a jelenleg négy országra kiterjedő együttműködést - közölte a Radio France Internationale (RFI) a román adás internetes oldalán egy Teodor Melescnu román külügyminiszterrel készült interjút ismertetve.

"Nagyon nyíltan beszéltek erről. A legutóbbi találkozón Orbán Viktor miniszterelnök világosan elmondta nekem, hogy a legcsekélyebb mértékben sem merült fel a visegrádi csoport bővítése. Másfelől el kell ismernünk, hogy Románia érdekelt a különböző országokkal adott témáról folytatott konzultációk fejlesztésében, beleértve a V4-ek speciális összejöveteleit is, amennyiben meghívnak ezekre" - mondta a román diplomácia vezetője arra utalva, hogy október első felében több balkáni ország képviselőjével együtt részt vett a V4-ek budapesti külügyminiszteri értekezletén.   

"Romániának alapvető célkitűzése, legalábbis ebben az időszakban, hogy fejlessze kapcsolatait szomszédjaival, a térség országaival" - szögezte le a román külügyminiszter. Hozzátette: hazája különböző felállásokban, például a Három Tenger Kezdeményezés keretében és stratégiai partnerségei révén is keresi az együttműködési lehetőségeket a térség biztonságának növelése, gazdasági kapcsolatainak erősítése érdekében.   

A román jobboldali média rosszallóan számolt be arról, hogy a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség vezető politikusai - köztük Teodor Melescanu külügyminiszter - az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-kel folytatott együttműködés fejlesztésében. Ellenzéki elemzők szerint nem egyeztethető össze a német-francia "uniós maghoz" közeledni próbáló román külpolitikával az, hogy Bukarest a - Brüsszellel sok tekintetben szembeforduló - V4-ekhez soroljon be.

A balliberális kormánnyal szemben álló jobboldali Klaus Iohannis államfő korábban leszögezte: Románia nem osztja a visegrádi négyek (V4) nézeteit Európa jövőjét illetően, és jelenleg "nincs realitása annak", hogy Románia közeledne a V4-ekhez.

0 HOZZÁSZÓLÁS