Jaroslav Kuberát választották a cseh parlamenti felsőház új elnökévé

hirek.sk | TASR 2018. november 14., 15:01

Jaroslav Kuberát, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) szenátorát választották meg a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnökévé szerdán Prágában.

Fotó: TASR

A 71 éves Kubera, aki több mint húsz évig az észak-csehországi Teplice polgármestere is volt, Milan Stech szociáldemokrata szenátort váltotta fel a felsőház elnöki bársonyszékében.

A cseh felsőház húszéves történetében most történt meg első ízben, hogy a frakciók a nagyon kiegyenlített erőviszonyok következtében nem tudtak előzetesen megegyezni egy jelöltben, ezért az elnöki posztért ezúttal hárman versenyeztek. Kubera ellenfelei a kereszténydemokrata Václav Hamp és a Polgármesterek és Függetlenek párt (STAN) által indított Jan Horník voltak.

A második fordulóban Kuberát a 81 tagú testületben 46-an támogatták, míg ellenfelére Hamplra 24-en szavaztak. Egy szenátor tartózkodott, tízen pedig nem szavaztak.

Jaroslav Kuberát az ellenzéki polgári demokraták 18 szenátora mellett a kormányzó ANO mozgalom és a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szenátorai is támogatták.

A cseh szenátus új elnöke közismerten a kompromisszumos és gyakorlatias politizálás híve, aki pártja vezetőségétől eltérően jó kapcsolatokat ápol az Andrej Babis kormányfő vezette ANO mozgalommal és Milos Zeman államfővel is.

A felsőházban jelenleg az ellenzék van többségben. "A szenátus legfőbb feladata ebben a választási időszakban az alkotmány, a demokrácia és a szabadság védelme" - jelentette ki Kubera beszédében.

Hangsúlyozta: nem célja, hogy a szenátus minden áron a kormány ellenzéke legyen, még akkor sem, ha nem minden törvénytervezetben tudnak majd megegyezni. Fontosnak minősítette, hogy a szenátus elnöke folyamatos és racionális kapcsolatban legyen az alsóház elnökével, az államfővel és a kormányfővel is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS