Japán szorosabbra fűzi kapcsolatait Indiával Kína miatt

hirek.sk | MTI 2018. október 29., 19:40

Katonai és gazdasági kapcsolataik szorosabbra fűzéséről állapodott meg hétfőn Tokióban Narendra Modi indiai kormányfő japán kollégájával Abe Sindzóval. A megállapodás mindkét részről a regionális rivális, Kína hatalmi ellensúlyozását is célozza.

Abe Sindzó japán kormányfő Fotó: AFP

"Egy erős India jó Japánnak, és egy erős Japán jó Indiának" - mondta Abe Modival együtt tartott sajtótájékoztatón.

A két kormányfő közös nyilatkozatot írt alá, amelyben rögzítették, hogy országaik külügy- és védelmi miniszterei rendszeres tárgyalásokba kezdenek. Kitértek arra, hogy együttműködésük mélyítése kiterjed számos további területre, a haditengerészet mellett a mezőgazdaságtól a digitális technológián át az indiai vasúti infrastruktúra fejlesztéséig.

India miniszterelnöke egyébként az első külföldi vezető, akit a japán kormányfő - a Fuji hegy közelében lévő - nyaralójában is vendégül látott.

Japán és India egyre közelebb kerül egymáshoz, mivel Tokiót aggasztja Kína tevékenysége a Csendes-óceán nyugati részén, Új-Delhi pedig szeretné gyengíteni Peking befolyását az Indiai-óceán térségében.

A két ország a minap tárgyalásokba kezdett arról, hogy Japán üzemanyagot és ellátmányt vételezhessen két indiai haditengerészeti támaszpontról.

Japán mindazonáltal igyekszik Kínával is javítani kapcsolatán. Sindzó a múlt héten Pekingben járt a japán-kínai feszültség enyhítése és gazdasági együttműködés szorgalmazása végett.

0 HOZZÁSZÓLÁS