Ítéletet hirdetnek Radovan Karadzic fellebbviteli ügyében

hirek.sk | MTI 2019. március 20., 08:14

Ítéletet hirdet szerdán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök fellebbviteli ügyében az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT).

Fotó: TASR/AP

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) 2016 márciusában negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzicot, akit az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek talált, és kimondta, hogy Karadzic a srebrenicai mészárlásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.

A magát ártatlannak valló 74 éves elítélt fellebbezett a döntés ellen. Ügyvédei Karadzic ítéletének enyhítését követelték, míg az ügyészség szerint abban a vádpontban is bűnös népirtásért, amely alól két évvel ezelőtt felmentették, és életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte.

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek, de ő éveken át bujkált, csak 2008-ban fogták el Belgrádban és adták ki Hágának, ahol a következő évben kezdődött ellene eljárás.

Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában máig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében egyértelműen háborús bűnösnek tartják, és remélik, hogy súlyosbítják a büntetését, míg a szerbek lakta területeken inkább hősként tekintenek rá, és az ítélet enyhítésére számítanak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS