HIRDETÉS

Isztambulban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

hirek.sk 2016. február 18., 16:58
ANKARA. A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Törökország legnépesebb városában, Isztambulban a szerdai ankarai terrortámadás miatt - jelentette be csütörtökön Isztambul tartomány kormányzója, Vasip Sahin.

Különösen a forgalmas helyeken növelték a biztonsági óvintézkedéseket - írta az Ihlas török hírügynökség.

Fokozott a rendőri jelenlét az Atatürk nemzetközi repülőtér termináljainak bejáratainál, kiemelten a poggyászok átvilágítására szolgáló röntgengépeknél, valamint a metróállomás szintjén és az autóparkolóban. Minden rendőr lőfegyverrel, golyóálló mellényben teljesít szolgálatot.

A repülőtér teljes területén, de annak környékén is igazoltatják a gyanúsan viselkedő embereket, táskáikat pedig kézi detektorokkal vizsgálják át.

Az isztambuli törvényszék előtt a rohamrendőrség buszai őrködnek, az épület köré a biztonságiak útakadályokat emeltek.

Közben az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy a török külügyminisztériumba bekérették az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa - az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország -, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét, hogy tájékoztassák őket az ankarai merénylettel kapcsolatban.

Jóval több sebesültről számolt be a török egészségügyi minisztérium

A korábbi információkkal szemben nem 61, hanem 81 sebesült áldozata van az Ankara kormányzati negyedében történt szerdai öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a török egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint a 81 sebesültbe mindenkit beleszámoltak, akire a robbantás fizikai értelemben hatással volt. A sérültek közül 59-et már hazaengedtek a kórházból, további 22 embert még ápolnak, közülük 7-nek súlyos az állapota.   

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy az első mentőautó az incidenst követően négy percen belül már a helyszínen volt, később pedig összesen harminckét kocsi segédkezett a halottak elszállításában és a sérültek ellátásában.

Lopott autóban robbantotta fel magát az ankarai merénylő

Lopott autóban robbantotta fel magát szerda koraeste az öngyilkos merénylő Ankara kormányzati negyedében - közölte csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség.

Az autólopás miatt őrizetbe vett négy ember az eddig előállított 14 személy között van.

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy a járművet tavaly december 15-én vették bérbe egy izmiri autókölcsönző cégtől, de nem vitték vissza, hanem Isztambulba mentek vele, és egy ideig ott használták. A kocsira hamis rendszámot szereltek, majd január 4-én az interneten keresztül egy diyarbakiri embernek eladták.

A bérleti időszak lejártával a bérbe adó cég hiába kereste a járművet, január 11-én jelentette a rendőrségen a lopást.

Az Európai Unió vezetői közös közleményben ítélték el a terrortámadást

Közös közleményben ítélték el csütörtökön az előző napi ankarai terrortámadást az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői és az uniós intézmények vezetői. A kommüniké aláírói részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és együttérzésükről biztosították a török népet.

A dokumentumban elfogadhatatlannak nevezték a terrorcselekményeket, attól függetlenül, hogy hol és kik követik el őket. "Az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják minden erőfeszítésüket, hogy szembeszálljanak ezzel a csapással" - írták az uniós vezetők.

A szerdai ankarai terrortámadás célpontjai katonákat szállító buszok voltak. A detonáció a parlamenttől, a kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt. A véres terrortámadás az eddigi információk szerint huszonnyolc halálos áldozatot követelt.

frissítve 19:25

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS