Iohannis megtagadta a PSD egyik kulcsemberének kormányfőhelyettesi kinevezését

hirek.sk | MTI 2019. február 07., 11:41

Megtagadta Klaus Iohannis román államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb alelnökének, Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszternek a kinevezését a miniszterelnök-helyettesi ranggal együtt járó regionális fejlesztési tárca élére.

Lia Olguta Vasilescu Fotó: mditv.ro
Viorica Dancila kormányfőhöz címzett, csütörtökön közzétett levelében Iohannis azzal érvel, hogy Vasilescu semmilyen tapasztalattal vagy szakképesítéssel nem rendelkezik azokon a területeken, amelyek irányítására jelölték, ezért másik jelölt kiválasztására szólította fel a kormányfőt. Az államfő Vasilescu nyilvános kirohanásait, vádaskodásait és az igazságszolgáltatásra általa gyakorolt nyomást is kifogásolta.

Bár Iohannis már legalább négyszer megtagadta a szociáldemokrata kormányfő miniszter-jelöltjeinek kinevezését, a mostani leveléből kiderül, hogy ezt tekinti az első elutasításnak, a korábbi, "hiánypótlási" felszólításait, amikor például a jelöltek büntetlen előéletéről kért írásos igazolást, nem számolja. A kormány és az államfő közti kiélezett jogvitában azért lehet ennek jelentősége, mert egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében az államfőnek csak egyszer lenne joga indokoltan elutasítani a kormányfő miniszterjelöltjének kinevezését.

A bukaresti kormány átalakítása körüli politikai csata még tavaly novemberben kezdődött. A PSD akkor nyolc miniszterének lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Iohannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelölttel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit.

Iohannis a lehető legtöbb kellemetlenséget jelentő minisztercserét tagadta meg, amikor a kormányfő javaslatára felmentette a PSD egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescut a munkaügyi tárca éléről, és elutasította kormányfő-helyettesi kinevezését.

A jobboldali államfő a PSD nyílt bírálatával és jelöltjeinek sorozatos elutasításával a kormánypárt egyedüli hatékony ellensúlyaként készül újabb mandátumra pályázni az idei elnökválasztáson.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS