2015. május 28., 20:22

Intézményesített szakmai fórumot szervez az önkormányzati politikusoknak a Pro Civis

POZSONY. A Pro Civis Polgári Társulás kezdeményezi a szlovákiai magyar önkormányzati politikusok – polgármesterek és képviselők – önkéntes, intézményes fórumának létrehozását - jelentette be Õry Péter, a társulás vezetője, az MKP önkormányzati alelönke.

A Pro Civis PT eddigi tevékenysége során is küldetésének és feladatának tartotta, hogy segítse a magyarok által lakott települések önkormányzati munkáját, azaz szakmai hátteret biztosítson az önkormányzati szakemberek részére - hangsúlyozta felhívásában Õry Péter, hozzátéve, tette-teszi ezt szakmai tanácsadással, magyar űrlapok és nyomtatványok publikálásával és kézbesítésével, az önkormányzati munkában használatos törvények magyarra fordításával és közzétételével, az önkormányzatiság szellemiségének és gyakorlatának erősítésével.

Negyedévente folyóiratot jelentet meg Önkormányzati Szemle címen, melyben a helyi és megyei politika időszerű kérdései mellett régióink élete is bemutatásra kerül – különböző szempontokból.

Évente egyszer, általában ősszel Önkormányzati Szabadegyetemet is szervez a dél-szlovákiai önkormányzati vezetőknek és képviselőknek, melyen hazai és külföldi előadók, szakemberek közreműködésével cserélhetnek eszmét a magyarlakta régiók problémáiról, fejlesztési-fejlődési lehetőségeiről.

Mivel a rendszerváltás óta eltelt negyed század során nem alakult ki a magyar polgármestereknek és önkormányzati képviselőknek szakmai fóruma, a Pro Civis Polgári Társulásban úgy döntöttünk, itt az ideje, hogy végre megalakuljon ez az intézmény is. E cél érdekében felhívást intézünk valamennyi szlovákiai magyar település polgármesteréhez és önkormányzati képviselőjéhez, hogy csatlakozzon kezdeményezésünkhöz és közösen alapítsuk meg a Szlovákiai Magyar Polgármesterek és Önkormányzati Képviselők Szakmai Közösségét (SZMÖK) - fogalmazott az MKP alelnöke.

Õry Péter fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy kifejezetten szakmai fórumról van szó, amelynek keretében különböző fontos témákról lehet véleményt cserélni, és a közös gondolkodás eredményeként közös stratégiát kialakítani, s nem utolsó sorban egymást segíteni, tapasztalatokat átadni egymásnak. A fórumon teret kaphat minden olyan téma, felvetés, amely az önkormányzatisággal, az önkormányzati munka szakmai kérdéseivel, gondjaival összefügg; legyen szó akár fejlesztési lehetőségekről, rendezvények szervezéséről, nyelvhasználati kérdésekről, törvények értelmezéséről és napi használatáról, és minden más témáról, amely a dél-szlovákiai, magyarok lakta települések önkormányzati munkáját érinti.

A SZMÖK nem kíván sem politikai, sem társadalmi szervezetekkel versenyezni, sem azokat helyettesíteni, kizárólag az önkormányzati szakmunka nyitott fóruma szeretne lenni - fogalmazott az önkormányzati szakember. 

A napokban levélben szólítjuk meg a magyar önkormányzati képviselőket és polgármestereket, felkínálva nekik a csatlakozás lehetőségét, a partneri együttgondolkodást, mely növelheti a hatékonyságot az önkormányzatiság fejlesztésében és a közösségi érdekérvényesítésben - hangsúlyozta felhívásában a Civis PT elnöke, Öry Péter, hozzátéve, hogy a csatlakozás önkéntes és díjtalan, a csatlakozási nyilatkozat letölthető a www.onkormanyzas.sk. oldalról, és postai úton, a Pro Civis PT címére kell beküldeni.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.