HIRDETÉS

III. Éjszaka az Ipariban – érdekes programok várják az érdeklődőket

hirek.sk 2018. február 19., 15:54
KOMÁROM. A több mint hat évtizedes múlttal rendelkező komáromi Ipari Szakközépiskola igazgatósága február 22-én 18 órától immár harmadszor rendezi meg az Éjszaka az Ipariban elnevezésű rendezvényét, amely során érdekes foglalkozásokon és további programokon vehetnek részt az érdeklődők.

Az Ipari Szakközépiskola 3 tanulmányi szakán (gépészet, elektrotechnika, illetve műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparban) jelenleg 560 diák tanul. Az évfolyamonkénti 5-5 osztály közül az érdeklődéshez igazodva 4 magyar, 1 pedig szlovák tanítási nyelvű.

Bár a komáromi Petőfi utcában működő szakközépiskolában más oktatási intézményekhez hasonlóan minden ősszel rendeznek nyílt napokat a végzős alapiskolások számára, ám 2016 óta újdonságként kínálják az Éjszaka az Ipariban elnevezésű rendezvényüket, amelyre nem csak a következő tanévben középiskolai tanulmányaikat megkezdő fiatalokat várják. A csütörtökön 22 óráig tartó műsorfüzér részleteiről Vetter János, az oktatási intézmény igazgatója tájékoztatta portálunkat.

„Iskolánkban hozzávetőleg húsz éve minden október végén nyílt napokat tartunk az alapiskolák 8. és 9. osztályos tanulói és hozzátartozóik számára. Ezen az őszi rendezvényen intézményünket mindig olyan vonzó programok segítségével szoktuk bemutatni, hogy azok hatására a fiatalok nálunk akarjanak továbbtanulni. Az Éjszaka az Ipariban elnevezésű rendezvényünkön rajtuk kívül sokkal szélesebb célcsoportot is szívesen látunk. Hívjuk-várjuk iskolánkba az egykori iparistákat és volt kollégáinkat, valamint a pedagógusok családtagjait is azért, hogy alaposan megismerhessék azt a környezetet, amelyben napi 8-9 órát töltünk el“ – indokolta a sajátos hangulatú éjszakai programsorozat kiötlését az iskolaigazgató.

Játékos, közérthető foglalkozásokkal készülnek

Kérdésünkre, hogy immár jól bevált forgatókönyv alapján állították-e össze „a különös éj“ idei műsorát, esetleg várhatók-e újítások, meglepetések, Vetter János elmondta, tulajdonképpen meghagyták a rendezvény 2016-ban kitalált alap-forgatókönyvét. „Különböző helyszíneken sok érdekes látnivalóval igyekszünk szolgálni látogatóinknak. Persze minden évben beiktatunk némi változást, és mindig más-más, korábban iskolánkban végzett vendégeket hívunk meg a pódiumbeszélgetésekre“ – fűzte hozzá.

Az idén is játékos, a laikusok számára is közérthető módon lehet majd betekintést nyerni a CNC forgácsolás, valamint a 3D tervezés és nyomtatás kulisszatitkaiba, illetve újdonságokat lehet megtudni egyebek mellett az Apple és Raspberry számítógépekről. „Ez alkalommal sem áll szándékunkban szétválasztani az egyes helyszíneket olyanokra, ahol majd a szakembereknek, illetve másutt pedig a laikusoknak tartunk bemutatókat. Úgy gondoljuk, hogy mindenütt olyan műsorokat kell kínálnunk, amelyek a családok aprajának és nagyjának az érdeklődését egyaránt kiválthatják. Például talán sokan nem ismerik a kisebb Arduino számítógépeket, amelyek segítségével hihetetlenül érdekes dolgok vihetők véghez – a diákjaink tananyagába tartozó PLC technika rejtelmeibe is beavatjuk az érdeklődőket“ – magyarázta.

Pódiumbeszélgetések színesítik majd a műszaki jellegű műsorfüzért

Az iskola televíziója, a Tower TV már évek óta nagyon népszerű a diákok és a pedagógusok körében. „Az éjszakai rendezvény folyamán a televízió munkatársai az egyes helyszíneken érdekes felvételeket és kisebb interjúkat akarnak készíteni, amelyeket később majd a www.spskn.sk weboldalunkon teszünk közzé“ – fejtette ki Vetter János.

Köztudott, hogy az intézmény diákjai nemcsak műszaki ismereteiket gyarapíthatják, hanem kulturális jellegű lehetőségekkel is élhetnek, például bekapcsolódhatnak a VISZTA, azaz a Vidám Iparisták Színjátszó Társulatának tevékenységébe. A színes éjszakai forgatag keretében Ipari Kávéház nyílik az iskola aulájában. „Kiss Péntek József magyar szakos kollégám, a VISZTA rendezője pódium-beszélgetésekre hívta meg az időközben kulturális téren sikeressé vált diákjait. Ez alkalommal Matusek Attila színművész és Mészáros Tamás énekes, a dél-komáromi Magyarock Dalszínház tagja lesz a vendége. Ezen a lazítós helyszínen este hat és tíz óra között várjuk az érdeklődőket“.

A PC-matuzsálemek sem hiányozhatnak az informatikai múzeumból

Alkalmi informatikai múzeum is nyílik az intézményben, ahol akár a kezdeti hőskor műszaki vívmányai is szemrevételezhetők lesznek.

„Kovács Dávid barátommal együtt kezdeményeztük az informatikai múzeum létesítését. Az általa több év alatt összegyűjtött és nálunk kiállított műszaki eszközök az ő tulajdonát képezik. A számítástechnikai időutazás során láthatók lesznek olyan számítógépek is, amelyeket még a számítástechnika hajnalán használtak más országokon kívül az egykori Csehszlovákiában“ – árulta el a csütörtöki rendezvény kapcsán az igazgató.

Május 14-én vagy 17-én érdemes lesz visszatérni

Vélhetően a nyílt napon kívül az Éjszaka az Ipariban is több végzős alapiskolásban ébreszt kedvet az iránt, hogy ebben az oktatási intézményben folytassa tanulmányait. Vetter János egyúttal azt is elmondta, iskolájukban május 14-én, hétfőn és 17-én, csütörtökön tartják majd a felvételi vizsgákat.

„Bízunk abban, hogy idén is sokan választják majd az Iparit. Főleg a magyar tanítási nyelvű osztályokra jellemző az, hogy Pozsonytól Nagykürtösig vannak diákjaink. Mivel korszerű kollégiummal rendelkezünk, el tudjuk őket szállásolni, ezért Dél-Szlovákia egész magyarlakta vidékéről szívesen jönnek iskolánkba. Az előző években az elektrotechnika szakra szoktak legtöbben jelentkezni, 2. helyen volt a gépészet, amit kis lemaradással a műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparban tanulmányi szak követett. Ebben a tanévben azonban az első két helyen némileg megváltozhat a helyzet: úgy tűnik, hogy a gépészetre jelentkeznek többen, az elektrotechnika pedig a 2. helyre kerül“ – zárta tájékoztatását Vetter János.

0 HOZZÁSZÓLÁS