HIRDETÉS

Így ünnepeltek Európa nagyvárosaiban

hirek.sk 2018. január 01., 10:11
Az első jelentések szerint komolyabb incidensek nélkül köszöntötték az újévet hétfőn, nulla órakor Európa több nagyvárosában.

Berlinben, a német főváros egyik jelképének számító Brandenburgi kapunál tízezrek ünnepeltek, más jelentések szerint mintegy százezer mulatozó várta az éjfélt. Amint az óra éjfélt ütött, tűzijáték világította be az eget. Hagyományosan a Brandenburgi kapu mögötti téren tartott szabadtéri esemény a legnagyobb szilveszteri mulatság Németországban.

Történtek elszigetelt szexuális molesztálások Berlinben, a Brandenburgi kapunál tartott szilveszteri rendezvényen. Néhány esetet Kölnből is jelentettek.

A rendőrség egyik szóvivője hétfőn hajnalban a dpa hírügynökség érdeklődésére azt mondta, hogy tíz zaklatási üggyel összefüggésben hét embert vettek őrizetbe.

Jelentős ünnepi rendezvények voltak Hamburgban, Kölnben és Münchenben is, mindenütt szigorú biztonsági intézkedések közepette, hogy megelőzzék a korábbi években előfordult tömeges szexuális erőszakcselekményeket, tolvajlást és rablásokat.

Az említett német városokban idén a rendőrség első közlései szerint nem történtek erőszakos vagy más incidensek.

Az éjfélig érkezett jelentések szerint nyugalomban zajlottak a szilveszteri rendezvények Bécsben is, az osztrák főváros központi terein, a Prater parkjában, valamint a seestadti Apsern tónál tartott zenei és szórakoztató programon, ahol mintegy százezren élvezték a szabadtéri koncerteket és dj-műsort.

“Csodálatos, hogy ilyen sok, különböző országból, kultúrából és generációból érkezett ember ma békében és közösen tudta ünnepelni Bécsben az újévet” – lelkendezett közleményében az esemény rendezője.

Innsbruckból ugyanakkor azt jelentette az osztrák rendőrség, hogy szilveszter délutánján 6300, tiltott kategóriájú tűzijáték-petárdát vontak ki a forgalomból. A rendőrség egy 32 éves osztrák férfi miatt lépett akcióba, aki járókelők, köztük kisgyermekek közvetlen közelében gyújtotta be a petárdákat. Így bukkantak rá egy ipari telepen a nagy mennyiségű tiltott robbanószerre.

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött.


A Big Ben és az otthonául szolgáló Erzsébet-torony jelenleg évekig tartó felújítás alatt áll, és hétköznapokon nem hallható a toronyóra ugyancsak világszerte ismert harangjátéka, de az év végi ünnepi időszakra visszakapcsolták a szerkezetet.


A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A párizsiak a Diadalívnél tartott tűzijátékkal fogadták az újévet, és a Champs-Élysée sugárúton ünneplők százezrei fordultak meg.

Az elmúlt két év több súlyos terrortámadását követően a hatóságok mindent megtettek, hogy nyugalomban teljen a szilveszter. A karácsonyi és szilveszteri biztonsági intézkedésekben Franciaország szerte közel százezer katonát és rendőrt mozgósítottak.

A Champs-Élysée-re érkezők táskáit alaposan átvizsgálták, és a sugárút mentén mindenütt akadályokat telepítettek, hogy megakadályozzanak minden esetleges autós támadást.

Forrás: Híradó.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS