HIRDETÉS

Huszonnégy iskola zárta be kapuit a héten betegség miatt Kassa megyében

hirek.sk 2018. január 28., 09:13
KASSA, NAGYSZOMBAT. Kassa megyében 28,4 százalékkal emelkedett a héten a heveny légúti megbetegedések (ARO) száma az előző hét adataihoz képest. Úgynevezett influenzaszünet miatt 24 iskola kapui maradtak zárva – tájékoztatott a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ Košice). Nagyszombat megyében még rosszabb a helyzet. Ott az év harmadik hetéhez képest 40,5 százalékkal emelkedett a heveny légúti megbetegedések száma.

Az orvosok összesen 10 707 megbetegedést jelentettek az év negyedik hetében. Ezek közül 947 esetben beszélhetünk influenzáról vagy hozzá hasonlatos megbetegedésekről. Mindeközben 181 személy esetében volt a betegségnek szövődményes lefolyása. A leggyakrabban melléküreg gyulladásról beszélhetünk, s túlnyomórészt az 5 éves korig terjedő korosztály tagjai dőltek ágynak.

Az oktatás, nevelés 13 óvodában (Kassa I – IV járások, Kassa-vidéki járás, Rozsnyói járás, Szobránci járás és Iglói járás), 10 alapiskolában (Kassa-vidéki járás, Kassa II járás, Nagymihályi járás, Szobránci járás, Rozsnyói járás, Iglói járás), valamint egy középiskolában (Kassa IV járás) szünetelt.

Nagyszombat megyében is óvodákat és alapiskolákat zártak be

Nagyszombat megyében az előző heti adatokhoz képest az év negyedik hetében 40,5 százalékkal emelkedett a heveny légúti megbetegedések száma, így a megyében immár 1378 beteg van. A megyében összességében 8795 heveny légúti megbetegedést könyveltek el, ami 21 százalékos emelkedést jelent. A megbetegedések elszaporodó száma miatt 24 oktatási intézmény zárta be kapuit.

Dagmar Kollárová, a Nagyszombati Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ Trnava) munkatársának közlése szerint a Galántai járásban 6 óvodában és 8 alapiskolában, a Dunaszerdahelyi, a Szenicei és a Szakolcai járásban 1-1 óvodában és alapiskolában, míg a Pöstyéni járásban 1 óvodában, a Nagyszombatiban pedig 3 óvodában volt a héten a gyerekeknek a megbetegedések okán rendkívüli szünete.

„A legtöbb megbetegedésre a Dunaszerdahelyi járásban, az 5 éves korig terjedő korosztály esetében volt példa“ – jegyezte meg Kollárová. A heveny légúti megbetegedések 2,9 százaléka volt szövődményes. A legtöbb esetben középfülgyulladásról volt szó.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS